tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott hallgatói jogviszonyát szüneteltető vállalkozó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Tanulmányait szüneteltető egyetemi hallgató társas vállalkozói jogviszonya

Kérdés: Hogyan kell elbírálni annak a társas vállalkozónak a jogállását, aki nappali tagozatos egyetemi hallgatóként alapította meg a vállalkozását, de jelenleg szünetelteti a tanulmányait? Milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik ebben az esetben, illetve jogosult lesz-e az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira a vállalkozó?
Részlet a válaszból: […]intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat.A felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató társas vállalkozó tehát alapesetben többes jogviszonyú vállalkozónak minősül, és így nem köteles megfizetni a minimumjárulékokat, munkaerő-piaci járulékot pedig a Tbj-tv. 25/A.§-a alapján egyáltalán nem fizet. Kérdés viszont, hogy ebből a szempontból tanulmányokat folytatónak minősül-e az a hallgató, aki egyébként jelenleg szünetelteti a tanulmányait.A Felsőokt-tv. 45. §-ának (1) bekezdése szerint a hallgató hallgatói jogviszonya akkor szünetel, ha bejelenti, hogy a következő képzési időszakban hallgatói kötelezettségének nem kíván eleget tenni, illetve ha a soron következő képzési időszakra nem jelentkezik be. Ez pedig véleményünk szerint egyértelműen azt jelenti, hogy ez alatt az időszak alatt a hallgató nem folytat tanulmányokat, így a vállalkozásában főfoglalkozásúnak és nem többes jogviszonyúnak minősül. Ezt alátámasztják a 2002/113. Adózási kérdésben foglaltak is.A főfoglalkozású társas vállalkozónak a Tbj-tv. 27. §-ának (2) bekezdése értelmében a nyugdíjjárulékot,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. július 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4463