tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott előzmény tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Ellátások tb-kiskönyv hiányában

Kérdés: Mennyi időre folyósítható táppénz annak a 2021. október 18-tól keresőképtelen munkavállalónak, aki 2021. szeptember 2-től áll jelenlegi munkáltatója alkalmazásában, de a tb-kiskönyvét nem adta le, és utólag sem szerezte be?
Részlet a válaszból: […]tb-kiskönyvet, erről írásban kell nyilatkoznia. Az írásbeli felhívást és nyilatkozatot a munkáltató köteles öt évig megőrizni. Ha a dolgozó a felhívást követő 30 napon belül sem tudja átadni a kiskönyvet, a foglalkoztató (munkáltató) újat köteles kiállítani.A benyújtott ellátásokra - így a táppénzre - vonatkozó igényeket a rendelkezésre álló adatok alapján kell elbírálni.A rendelkezésre álló biztosításban töltött idő: 2021. szeptember 2-től 2021. október 17-ig, azaz 46 nap.Táppénzre a keresőképtelensége időtartamára, maxi-mum 46 napig jogosult.Emlékeztetjük, hogy az Mt. 126. §-a alapján a munka-vállalót a betegsége miatti keresőképtelensége idejére naptári évenként 15 munkanap betegszabadság illeti meg. Év közben kezdődő munkaviszony esetén a betegszabadság arányos részére jogosult a munkavállaló. A betegszabadság időtartamára távolléti díj jár,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. november 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6967

2. találat: Táppénzelőzmény elszámolása

Kérdés: Valóban nem számít előzménynek a baleseti táppénz a táppénz igénylésekor? Melyik jogszabályban található erre a magyarázat? A számfejtő program a betegszabadság letelte után 365 nap táppénzjogosultságot adott egy előzőleg többször is üzemi balesetben lévő dolgozónak, aki kódot váltott 1-esről 4-esre.
Részlet a válaszból: […]járadék. Láthatjuk, hogy két különböző ellátásról van szó. Ezért természetes, hogy eltérő a táppénzre és a baleseti táppénzre való jogosultság, és a folyósítások időtartamának a feltétele is. Igaz, hogy minkét ellátás a keresőképtelenséggel függ össze, csak az nem mindegy, hogy a keresőképtelenséget mi okozta. A baleseti ellátásokkal az Eb-tv. VI. fejezete foglalkozik. A baleseti táppénzre való jogosultság feltételeiről a törvény 55. §-a rendelkezik. Az 55. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a baleseti táppénz - az előzetes biztosítási időre és táppénzfolyósításra tekintet nélkül - egy éven keresztül jár azzal, hogy a baleseti táppénz folyósítása legfeljebb egy évvel meghosszabbítható. Az Eb-tv. R. 33. § (1) bekezdése tartalmazza, hogy a baleseti táppénzre jogosultság időtartamának megállapításánál figyelembe kell venni a baleseti táppénzre jogosultság első napját közvetlenül megelőző[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. október 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2353
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Előzmény számítása

Kérdés: Az Eb-tv. 48. § (5) bekezdésének alkalmazásánál kell-e azt vizsgálni, hogy a terhességi-gyermekágyi segély, a GYED, a táppénz folyósításának idején kívül lehetett volna 180 napi jövedelme a biztosítottnak, ha nem megy el GYES-re, vagy csak azt kell nézni, hogy az irányadó időszakban terhességi-gyermekágyi segély, GYED, táppénz folyósítása történt? Alkalmazható-e a fenti rendelkezés a következő esetben? GYÁP 2004. február 16-tól 2003. január 1-jétől 17-ig 17 nap GYED 2003. január 18-tól október 31-ig 287 nap GYES 2003. november 1-jétől 2004. február 15-ig 107 nap munkabér.
Részlet a válaszból: […]A hivatkozott rendelkezés szerint azt kell vizsgálni, hogy a terhességi-gyermekágyi segély, a GYED, a táppénz folyósításának az időtartamával lenne-e a biztosítottnak 180 napi jövedelme. Ha a biztosított 2003. január 1-jétől október 31-ig GYED-ben részesült volna, akkor a táppénzének összegét - mivel azért nincs 180
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. július 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 725
Kapcsolódó tárgyszavak: