tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott ellátások koraszülés esetén tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ellátások koraszülött gyermek után

Kérdés: Valóban jogosult táppénzre gyermeke koraszülöttként történő ápolásának idejére az édesanya abban az esetben, ha 2017. december 4-től 2019. december 4-ig tartó határozott idejű munkaszerződésének fennállása alatt, 2019. november 24-én otthonában elesett, amelynek következtében november 25-én császármetszéssel megszületett az első gyermeke, akinek a várható születési ideje 2020. február 10. volt? A gyermek előreláthatólag január közepéig kórházi ellátásban fog részesülni. Megszüntetheti a munkáltató a munkaviszonyt a határozott idő letelte után, vagy a táppénz ideje alatt a jogviszony továbbra is fennáll? Jogosult lesz CSED-re és GYED-re az édesanya a gyermek után?
Részlet a válaszból: […]jogosultság azért állapítható meg, mert az anya rendelkezik az ahhoz szükséges feltételekkel, vagyis a biztosítás tartama alatt szült, és van a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött ideje. A csecsemőgondozási díj jelen esetben a gyermek születését követő 168. napig jár.Gyermekgondozási díjra az Eb-tv. 42/A. §-a (1) bekezdésének b) pontjában foglaltaknak megfelelően szintén jogosult lesz az anya. A CSED lejártát követően ugyan már nem biztosított, de részére CSED került megállapításra, biztosítási jogviszonya az ellátásra való jogosultságának időtartama alatt szűnt meg, a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.A gyermekgondozási díj a gyermek második élet-évének betöltéséig járó ellátás.Való igaz, hogy ha a babát koraszülöttek ápolására fenntartott intézetben gondozzák, az anya a szülési szabadság időtartamát megszakíthatja, és a szülési szabadság igénybe nem vett részét a gyermek intézetből történő elbocsátását követően is igénybe veheti, a közbeeső időre pedig táppénzre lehet jogosult. Ez azonban jelen esetben nem jelent megoldást, mert az anya december 5-étől[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. január 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6304
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,