tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott egyéni vállalkozó rokkantsági ellátása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Egyéni vállalkozó jogosultsága rokkantsági ellátásra

Kérdés: Igényelhet rokkantsági ellátást egy egyéni vállalkozó úgy, hogy nem szünteti meg a vállalkozását, hanem csak szünetelteti a te-vékenységét? Amennyiben igen, akkor megoldható a szüneteltetés úgy, hogy a vállalkozó GYED mellett munkát végző alkalmazottja tovább dolgozhasson a szünetelés alatt annak érdekében, hogy ne szakadjon meg a folyamatos jogviszonya?
Részlet a válaszból: […]társas vállalkozó esetében a biztosítás szünetelésének időszaka nem minősül keresőtevékenységnek.Tehát a rokkantsági ellátás igénylése érdekében nem szükséges megszüntetni a vállalkozást, elegendő a szüneteltetés bejelentése. Az Ev-tv. 18. §-ának (1) bekezdése értelmében az egyéni vállalkozó tevékenységét szüneteltetheti, ám ennek minimális ideje 30 nap. A szüneteltetés tartama alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytathat, amiből következően a vállalkozásban alkalmazottja sem végezhet munkát.Jelen esetben ez könnyen megoldható, hiszen a vállalkozás által munkaviszonyban foglalkoztatott személy GYED-ben részesül. A GYED-ben részesülő munkavállalónak pedig a Tbj-tv. 8. §-ának a) pontja[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. szeptember 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5854

2. találat: Egyéni vállalkozó rokkantsági ellátása

Kérdés: Meg kell szüntetnie az egyéni vállalkozását annak a kisadózó vállalkozónak, aki rokkantsági ellátást szeretne igényelni?
Részlet a válaszból: […]személyek ellátására vonatkozó igényt, akkor elegendő, ha a vállalkozói tevékenységét szünetelteti.Ha kisadózóról van szó, akkor nem kizárt, hogy erre sincs szükség, hiszen az a kisadózó, akinek egészségi állapota 50 százalékos vagy annál kisebb mértékű, és rokkantsági ellátásban részesül, nem tekintendő főállásúnak, tehát a Tbj-tv. szerinti biztosítottnak. Tehát ha a rokkantsági ellátást az említett vállalkozó számára megállapítják, abban az esetben is megfelelne a jogosultsági feltételnek, ha a vállalkozását nem szüneteltetné.Ez azonban csak elméleti lehetőség, mindenképpen biztosabb út a vállalkozói jogviszony szüneteltetése. Ebben az esetben viszont figyelembe kell venni a Kata-tv. 10. §-ának (1a) bekezdése azon előírását, miszerint szünetel a főállású kisadózó biztosítása abban a hónapban, amely hónapra utána az adót - a vállalkozói tevékenység szüneteltetése miatt - nem kell megfizetni. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy amennyiben a kisadózó például szeptember 1-jétől szeretné igényelni az ellátást, a vállalkozói tevékenység szüneteltetését legkésőbb augusztus 31-ig meg kell kezdenie.Az ellátás megállapítását követően természetesen nincs akadálya a vállalkozói tevékenység folytatásának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. szeptember 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5175