tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egészségügyi könyv tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Egészségügyi könyv költségei

Kérdés: Kötelezhető-e a munkáltató az érvényes egészségügyi könyv megszerzéséhez szükséges egészségügyi vizsgálatok felmerülő költségeinek megtérítésére, vagy a munkavállalónak kell megfizetnie ezt a költséget?
Részlet a válaszból: […]orvos kiállítja a rendelet 13. sz. melléklete szerinti "Munkavállaló egészségügyi törzslapja" elnevezésű nyomtatványt, a munkaviszony megszűnésekor a munkaköri, illetve szakmai alkalmassági vizsgálatot első fokon véleményező orvos kiállítja az egészségügyi törzslap kivonatát. A munkavállaló részére átadja a munkakörének, illetve szakmai alkalmasságának vizsgálatára vonatkozó adatokat azzal, hogy új munkahelyén az alkalmassági vizsgálatot végző orvosnak mutassa azt be. A rendelkezések értelmében a munkáltatónak többek között írásban kell meghatároznia a munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjét, a vizsgálatokkal kapcsolatos feladatait, azokat a munkaköröket, amelyekben a rendelet 8. sz. melléklete szerinti megterhelések miatt a 10. §-ban meghatározott személyek nem foglalkoztathatók, a szabályozás kidolgozásához a foglalkozás-egészségügyi orvos véleményét kell kikérni. A munkáltató többek között köteles munkába lépés előtt valamennyi munkavállalót, továbbá munkahely, munkakör megváltoztatása előtt meghatározott munkavállalókat előzetes, valamint időszakos, illetve soron kívüli vizsgálatra küldeni. A rendelkezések értelmében az a munkavállaló, aki az előzetes, időszakos, soron kívüli munkaköri, szakmai alkalmassági vizsgálaton nem vesz részt, vagy alkalmatlan minősítést kap, az adott munkakörben nem foglalkoztatható, szakmai képzésben nem részesíthető, a munkaterületen nem foglalkoztatható, tevékenységet nem folytathat. Az Mt. 102. § (2) bekezdésben foglalt rendelkezés értelmében a munkáltató köteles - az erre vonatkozó szabályok megtartásával - az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani. Az Mt. 153. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés értelmében a munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni azt a költségét, amely a munkával kapcsolatos kötelezettségek teljesítése során a munkavállalónál szükségesen és indokoltan[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. június 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1821