Keresés eredménye

3 találat a megadott adaptációs szabadság tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Terhesség miatti orvosi vizsgálat
Kérdés: Kötelezhető-e az állapotos munkavállaló orvosi igazolás bemutatására, vagy kiveheti-e a szabadságát azokon a napokon, amikor orvosi vizsgálatra kell mennie? Kiveheti-e az egész éves szabadságát abban az esetben, ha a szülés várható időpontja 2007. augusztus vége, vagy időarányosan kell kiadni?
Részlet a válaszból: […]megilleti, arányosítani csak az év közben kezdődő munkaviszony esetében kell -, a munkáltató azonban megtagadhatja a szabadság kiadását. A szabadság kiadásának időpontját ugyanis - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató határozza meg, és kizárólag az alapszabadság egynegyedét köteles a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni. Ez alapján tehát a munkáltató döntésén múlik, hogy milyen eljárást alkalmaz. A dolgozó egyébként hamarosan szülési szabadságra lesz jogosult, hiszen az Mt. 138. §-a szerint a terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. július 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1865
2. találat: Egészségügyi könyv költségei
Kérdés: Kötelezhető-e a munkáltató az érvényes egészségügyi könyv megszerzéséhez szükséges egészségügyi vizsgálatok felmerülő költségeinek megtérítésére, vagy a munkavállalónak kell megfizetnie ezt a költséget?
Részlet a válaszból: […]átadja a munkakörének, illetve szakmai alkalmasságának vizsgálatára vonatkozó adatokat azzal, hogy új munkahelyén az alkalmassági vizsgálatot végző orvosnak mutassa azt be. A rendelkezések értelmében a munkáltatónak többek között írásban kell meghatároznia a munkaköri alkalmassági vizsgálatok rendjét, a vizsgálatokkal kapcsolatos feladatait, azokat a munkaköröket, amelyekben a rendelet 8. sz. melléklete szerinti megterhelések miatt a 10. §-ban meghatározott személyek nem foglalkoztathatók, a szabályozás kidolgozásához a foglalkozás-egészségügyi orvos véleményét kell kikérni. A munkáltató többek között köteles munkába lépés előtt valamennyi munkavállalót, továbbá munkahely, munkakör megváltoztatása előtt meghatározott munkavállalókat előzetes, valamint időszakos,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. június 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1821
3. találat: Táppénz mértéke adaptációs szabadság ideje alatt
Kérdés: Hány százalékos táppénz jár annak a biztosítottnak, akit adaptációs szabadságra küldenek?
Részlet a válaszból: […] Az igazolástól függetlenül az adaptációs szabadság időtartamát nem lehet fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásnak tekinteni. Tehát a táppénz mértékét az általános szabályok szerint kell megállapítani. Azaz, ha van a biztosítottnak kétéves folyamatos biztosítási ideje, az adaptációs szabadság időtartamára a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. június 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1097
Kapcsolódó tárgyszavak: ,