tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott cukorbeteg munkavállaló tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Cukorbeteg munkavállaló kedvezménye

Kérdés:

Kérdés: Valóban jogosultak magasabb bérbesorolásra azok a munkavállalók, akik szövődményes cukorbetegként munkát végeznek? Amennyiben igen, milyen jogszabályok alapján? Milyen igazolást fogadhat el a munkáltató ebben az esetben? Egy cég munkavállalói az interneten olvastak a jogosultságról, és erre hivatkozva kérték a béremelést.

Részlet a válaszból: […]nyugdíjas vagy egy kismama bérbe adja a lakását, akkor az ebből származó bevétele adóköteles jövedelemnek számít, tehát már igényelhető az adókedvezmény. Az Szja-tv. értelmében az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdőnapjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, azaz 2018-ban havi 6900 forint. A 335/2009. Korm. rendelet 1. számú mellékletének 12. pontja határozza meg, hogy a cukorbetegségnek melyek azok a konkrét állapotai, amelynek fennállása esetén a beteg jogosulttá válik az adókedvezményre: I. típusú diabetes E10 Inzulindependens cukorbetegség E100 Inzulin-dependens cukorbetegség comával E101 Inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidosissal E102 Inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel E103 Inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel E104 Inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel E105 Inzulin-dependens cukorbetegség perifé-riás keringési szövődményekkel E106 Inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel E107 Inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel E108 Inzulin-dependens cukorbetegség k.m.n. szövődményekkel E109 Inzulin-dependens cukorbetegség szövődmények nélkül Szövődményekkel járó II. típusú diabetes E11 Nem inzulin-dependens cukorbetegség E110 Nem inzulin-dependens cukorbetegség comával E111 Nem inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidosissal E112 Nem inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel E113 Nem inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel E114 Nem inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel E115 Nem inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel E116 Nem inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel E117 Nem inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel Tekintettel arra, hogy taxatív felsorolásról van szó, a mellékletben nem szereplő betegségek után nem érvényesíthető az adókedvezmény. A kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemély rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal. A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni. A fogyatékosság minősítésére és az igazolás kiállítására vonatkozó szabályokat a 49/2009. EüM rendelet határozza meg. A rendelet mellékletében meghatározott igazolást a szakambulancia vagy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. április 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5713