tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott CSED-en lévő őstermelő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Családi gazdaság képviselőjének CSED-e

Kérdés: Hogyan kell eljárni abban az esetben, ha egy háromfős családi gazdaság képviselője december hónaptól CSED-et szeretne igényelni, amely ellátás mellett tilos keresőtevékenységet folytatni? A CSED folyósításának ideje alatt a gazdaságból származó bevételt szükséges a másik két tag között felosztani?
Részlet a válaszból: […]van szó, aki tehát csak abban az esetben jogosult CSED-re, ha a gazdaságban személyesen nem végez tevékenységet.Ez azonban az ő esetében meglehetősen nehezen teljesíthető feltétel, hiszen képviselője a családi gazdaságnak, amely konkrét feladatokkal jár. A CSED tartamára tehát mindenképpen más tagra kell átruházni e tevékenységet, amit a NAK-NY-361/1 számú nyomtatványon kell bejelenteni a kamarához.Az ÖCSG alapító szerződésben nem kötelező rendelkezni a nyereség felosztásáról, illetve a személyes közreműködés díjazásáról. Így nem szükséges, hogy az időarányos bevétel csak a másik két tag között kerüljön felosztásra. A bevétel jelentkezése az őstermelő esetében egyébként sem jelenti a személyes munkavégzést, mivel a személyes munkavégzés és a bevétel realizálásának az ideje jelentősen elválhat egymástól. (Gondoljunk csak az ősszel betakarított termés tavasszal történő értékesítésére.)A felvetett[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. november 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6963

2. találat: CSED-en lévő őstermelő

Kérdés: Biztosítottá válik az őstermelői jogviszonyában az a kismama, aki jelenleg CSED-ben részesül, és az őstermelői tevékenységét személyesen nem folytatja, hanem egy céget bíz meg vele, akikkel minden év végén elszámol? A kismama korábban nem volt biztosított őstermelőként, mert volt főállású munkahelye, ahonnan CSED-re ment, de ez a munkahely most meg fog szűnni.
Részlet a válaszból: […]megszűnésével viszont őstermelőként válik biztosítottá, melyet a 16T1041-es nyomtatványon be kell jelenteni. Ennek ellenére a CSED tartama alatt mentesül a járulékfizetés alól. A Tbj-tv. 30/A. §-ának (4) bekezdése értelmében ugyanis a mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettségére a Tbj-tv. 29. §-a (4) bekezdésének előírásait megfelelően kell alkalmazni.Az említett jogszabályi hely pedig azokat az időszakokat, helyzeteket határozza meg, amikor az egyéni vállalkozó mentesül a havi minimális járulékfizetési kötelezettség alól. E szerint pedig többek között[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. február 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4972