Keresés eredménye

6 találat a megadott adójóváírás tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Adójóváírás passzív GYED esetén
Kérdés: Figyelembe veheti-e a társadalombiztosítási kifizetőhely az adójóváírást abban az esetben, ha egy volt munkavállalójának passzív jogú GYED-et folyósít?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2274
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
2. találat: Adójóváírás, adóelőleg-számolás
Kérdés: Egy munkaviszonyban álló dolgozó havi munkabére 110 000 forint, ezenkívül más jövedelme nincs, így éves szinten 1 320 000 forint a keresete. A munkavállaló kérte az adójóváírás figyelembevételét és a göngyölítéses módszerű adóelőleg-levonást. Figyelembe lehet-e venni a havi göngyölített adóelőleg elszámolásánál a csökkentett adójóváírást, és mely (1 250 000 forint vagy 2 762 000 forint) határig, illetve a 11 340 forint havi maximum arányos csökkentésével minden hónapban, vagy a 11 340 forint havi maximum mindaddig a hónapig, amíg a kereset el nem éri az 1 250 000 forintot?
Részlet a válaszból: […]adóelőleg-megállapítás során hogyan veheti figyelembe az adójóváírást. A munkáltató az adóelőleg megállapításakor adójóváírással akkor számolhat, ha ezt a magánszemély kérte, és az adott havi bér, valamint a munkáltató által adóévben kifizetett bevételek alapján meghatározott adóelőleg-alapok összege nem haladja meg a jogosultsági határt. A konkrét esetben a munkavállaló várható éves keresete meg fogja haladni a jogosultsági határt. Ha a munkavállaló kérte az adójóváírás érvényesítését, akkor a munkáltató[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. május 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2211
3. találat: Adójóváírás elszámolása
Kérdés: Helyesen járt-e el a bérszámfejtő abban az esetben, ha nem vette figyelembe az adójóváírást azoknak a dolgozóknak az esetében, akiknek a január havi kereset figyelembevételével számolt évesített bére meghaladta a jogszabályban meghatározott jogosultsági határt? A dolgozók nettó keresete így lényegesen alacsonyabb lett.
Részlet a válaszból: […]a magánszemélynek már kifizetett bevételek és az aktuálisan kifizetendő bevétel együttesen meg nem haladja a jogosultsági határt, mely a 33. § (3) bekezdése szerint 2008-ban 1 250 000 forint. Az idézett bekezdésből azonban az is következik, hogy amikor az adott kifizetéssel az adóévben kifizetett összeg már meghaladná a jogosultsági határt, a munkáltató a továbbiakban már egyáltalán nem érvényesíthet adójóváírást. Ez a szabályozás tehát a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magánszemély nyilatkozata alapján a munkáltató mindaddig érvényesíti az adójóváírást, amíg a magánszemély bevétele az adóév elejétől az 1 250 000 forintot meg nem haladja. Amint ez megtörténik, a munkáltató a továbbiakban adójóváírást az adóelőleg megállapításánál egyáltalán nem érvényesít. A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. március 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2122
Kapcsolódó tárgyszavak:
4. találat: Többes jogviszonyú vállalkozó (eva)
Kérdés: Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettsége egy eva hatálya alá tartozó betéti társaság üzletvezetésre jogosult beltagjának, aki 2005. június 1-jétől munkaviszonyt létesített? Főfoglalkozású munkaviszonyában jogosult-e adójóváírásra, tekintettel arra, hogy "evás" jövedelme várhatóan jóval meg fogja haladni a jövedelemhatárt?
Részlet a válaszból: […]Másként fogalmazva: ha csak "evázott" jövedelemben részesül, semmilyen társadalombiztosítással összefüggő kötelezettsége sincs. A második kérdésben felvetett problémára az Szja-tv. (2005. január 1-jétől hatályos) 3. § 75. alpontja ad eligazítást. E szerint: - a magánszemély adóbevallásában bevallott vagy az adóbevallást helyettesítő elszámolásban, az adóhatóság adatszolgáltatás alapján történő adómegállapítása során elszámolt éves összes jövedelme az e fogalomra vonatkozó rendelkezések alkalmazásában: az említett összes (az összevont adóalapba tartozó és külön[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. július 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1108
5. találat: Adójóváírás
Kérdés: Egy bt. beltagja 2004 májusáig munkanélküli volt, így a tagi jogviszony alapján 53 000 forint után fizetett járulékot, és az adójóváírást nem vette igénybe. Május 1-jétől elhelyezkedett heti 40 órában, főállásban. A bt.-nél milyen módosításokat kell figyelembe venni? Megilleti-e az adójóváírás a főállása alapján?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. október 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 798
Kapcsolódó tárgyszavak:
6. találat: Adójóváírásra vonatkozó nyilatkozat megváltoztatása
Kérdés: Többször is megismételhető-e az adójóváírás figyelembevételével kapcsolatban tett nyilatkozat, illetve változtatható-e év közben, természetesen csak a jogosultsági értékhatárig?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. július 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 710
Kapcsolódó tárgyszavak: