tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott 1957-ben született személy tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: 1957-ben született személy

Kérdés: Mikor lesz jogosult nyugellátásra egy 1957-ben született személy, aki 2015 óta rokkantsági ellátásban részesül, és mellette dolgozik? Van arra lehetőség, hogy továbbra is a rokkantsági ellátást kapja a nyugdíj helyett?
Részlet a válaszból: […]írásban vissza kell vonni, ezáltal a rokkantsági ellátás nem kerül megszüntetésre, és változatlan összegben folyósítják tovább. Az igény visszavonására az öregségi nyugdíjat megállapító közigazgatási határozat véglegessé válásáig, vagyis a határozat kézhezvételét követő 15 napon belül van lehetőség.Ha a várható öregségi nyugdíj összege kedvezőbb a rokkantsági ellátásnál, akkor a kérelmezőnek nem kell tennie semmit, mivel a nyugdíjigazgatási szerv hivatalból tájékoztatja a rehabilitációs hatóságot a rokkantsági ellátás megszüntetése érdekében.Fontos megemlítenünk, hogy azok a rokkantsági ellátásban részesülő személyek, akik 1955. január 1-jét megelőzően születtek, és 2011. december 31-én I., II., valamint III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok voltak, a fentiektől eltérően válhatnak öregségi nyugdíjassá. Ők a nyugdíjfolyósító szervtől kérhetik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérését követően a rokkantsági ellátásukat - a nyugdíjjogosultsági feltételek vizsgálata nélkül és a szolgálati idő tartamától függetlenül - öregségi nyugdíjként folyósítsák tovább.A nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetősége csak a negyven év jogosultsági idővel rendelkező nők számára adott. Negyven év jogosultsági idő alapján az öregségi teljes nyugdíj akkor állapítható meg, ha az igénylő keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati ideje eléri a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, vagy aki 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett, a harminc évet. Az előbbiekben ismertetett jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. Főszabály szerint a nők kedvezményes nyugdíjához nyolc év igazolható családi szerepvállalással, azaz terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, gyermekek otthongondozási díjában és a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. január 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6311
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: