tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott 1949-ben született személy tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: 1949-ben született férfi öregségi nyugdíja

Kérdés: Hogyan hatnak a 2009. január 1-jei érvényes jogszabályok az 1949-ben született férfi teljes jogú nyugdíjára?
Részlet a válaszból: […]megléte esetén. Társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra a hatvankettedik életéve betöltésétől az jogosult, aki legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik. A hatvankettedik életévnél legfeljebb 3 évvel alacsonyabb életkorban előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a biztosított, aki legalább 40 év szolgálati időt szerzett. Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a biztosított, akinek a 40 év szolgálati időből legfeljebb 3 év hiányzik, és az 59. életévét betöltötte. A csökkentés mértéke a nyugdíj megállapításának időpontjától a hatvankettedik életév betöltéséig[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. augusztus 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1517

2. találat: 1949-ben született személy nyugellátása

Kérdés: Mikor kérheti az előrehozott öregségi nyugdíjat, és jogosult-e nyugdíjkedvezményre az az 1949. április 24-én született személy, aki 2006-ban 39 év munkaviszonnyal fog rendelkezni, és egy cikluson át főállású polgármester volt?
Részlet a válaszból: […]korkedvezménnyel csökkentett, reá irányadó korhatárt eléri, b) két választási ciklus - de legalább hét év - során polgármesteri vagy alpolgármesteri tisztséget tölt be, és a tisztségének megszűnését követő ötödik naptári év végéig az a) pontban meghatározott öregségi nyugdíjkorhatárt, illetve a korkedvezménnyel csökkentett, reá irányadó korhatárt eléri, c) három vagy ennél több választási ciklus - de legalább tizenegy év - során polgármesteri vagy alpolgármesteri tisztséget tölt be, és a tisztségének megszűnését követő hetedik naptári év végéig az a) pontban meghatározott öregségi nyugdíjkorhatárt, illetve a korkedvezménnyel csökkentett, reá irányadó korhatárt eléri. A nyugdíjjogosultság igénybevételéről a polgármester a tisztségének megszűnésétől számított három hónapon belül dönthet. Az előzőekben foglalt nyugdíjkorhatár eléréséig a polgármester nyugdíjának megfelelő összeget a központi költségvetés biztosítja. Az 1949-ben született személy tehát előrehozott öregségi nyugdíjra az általános szabályok alapján lehet jogosult, vagyis - ha férfi a kérdező, akkor legkorábban 2009. január 1-jétől, 40 év szolgálati idő megléte esetén, - ha nő a kérdező, akkor 2006-ban a születésnapjától, 38 év szolgálati idő megléte esetén. A Tny-tv. 9. §-a alapján ugyanis az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnál legkorábban 5 évvel alacsonyabb[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. január 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1294