tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Rokkantsági ellátásban részesülő mezőgazdasági őstermelő

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. szeptember 21. (Társadalombiztosítási Levelek 404. szám, 6904. kérdés)

Olvasói kérdés Biztosítottá válik őstermelőként az a rokkantsági ellátásban részesülő személy, aki idén töltötte be a 60. életévét, de csak 12 év szolgálati idővel rendelkezik? Az érintett korábban kisadózó volt, de a vállalkozását októbertől meg kívánja szüntetni. Abban az esetben, ha biztosítottá válik, mi lesz a járulék alapja?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]jogosult, és a 2011. évi CXCI. tv. 32-33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, illetve- rokkantsági ellátásban részesül, és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű.Tehát, ha az említett kisadózó megfelel e feltételek valamelyikének, akkor nem minősül főállásúnak, és e jogviszonya alapján nem terjed ki rá a biztosítás, és így a biztosítási és járulékfizetési kötelezettségét jelenleg is az őstermelői jogviszonya alapozza meg. Mégpedig 2021. január 1-jétől, ugyanis 2020. december 31-én veszítette hatályát a Tbj-tv. 6. § (1) bekezdése h) pontjának az az előírása, hogy a mezőgazdasági őstermelő nem lehet biztosított, amennyiben az öregségi nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen nem éri el a 20 évet.Abban az esetben viszont, ha a kisadózói jogviszonya jelenleg főállásúnak minősül (tehát nem a rokkantsági nyugdíja módosult rokkantsági ellátássá, illetve egészségi állapota meghaladja az 50 százalékot), akkor mezőgazdasági őstermelőként csak a kisadózói jogviszonya megszűnését követően válik biztosítottá. Az, hogy csak 12 év szolgálati ideje van - ahogy azt az imént[…]

Figyelmébe ajánljuk

Figyelembe vehető a rehabilitációs hozzájárulás összegének kiszámítása során a keresőképtelen, táppénzben részesülő megváltozott munkaképességű munkavállaló?

Tovább a teljes cikkhez

Kötelezett továbbra is szociális hozzá-járulási adó fizetésére az átalányadózó egyéni vállalkozó abban az esetben, ha a jövedelme eléri a minimálbér 24-szeresét, vagy ez is tekinthető úgy, mint az osztalék, és a jövedelmet nem terheli tovább a 15,5 százalékos adó?

Tovább a teljes cikkhez

Valóban élhet a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó kedvezménnyel a kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozás is, amennyiben tanulót foglalkoztat?

Tovább a teljes cikkhez

Jogosult a munkaerőpiacra lépők után járó szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény érvényesítésére a munkáltató a 2021. október 1-jén belépett munkavállalója után abban az esetben, ha az érintett már 6 hónapja - a minimálbér 30 százalékát meghaladó jövedelemmel...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére