tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Nyugdíj előtti munkanélküli-segély

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. június 8. (Társadalombiztosítási Levelek 399. szám, 6823. kérdés)

Olvasói kérdés Jogosult nyugdíj előtti munkanélküli-segélyre az a személy, aki egyébként már jogosult lenne nyugellátásra, de egyelőre személyes okból nem szeretné igénybe venni azt?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]járadék folyósítását az állami foglalkoztatási szerv - keresőtevékenység miatt - megszüntette, és az álláskereső álláskeresési járadékra ismételten nem szerzett jogosultságot,c) az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését, vagy a b) pontban meghatározott megszüntetését követően három éven belül betöltötte a b) pontban meghatározott életkort, ésd) rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel, ése) korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban nem részesül.Az említett felsorolás magáért beszél, ugyanakkor a válasz érdekében elsődlegesen azt kell megvizsgálnunk, hogy az érintett álláskereső státuszát befolyásolja-e a nyugdíjjogosultsága?A jogszabály 58. § (5) bekezdése d) pontjának 3. alpontjából következően nem tekinthető álláskeresőnek, aki öregségi nyugdíjra jogosult.Ugyanakkor ezen előírás alkalmazásában öregségi nyugdíjra az jogosult [ugyanezen jogszabályi hely i) pontja alapján], aki- az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik, vagy- az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül, vagy- a Magyar Alkotóművészeti[…]

Figyelmébe ajánljuk

Igényelhet nyugdíj előtti álláskeresési segélyt 2012 decemberétől az az 1954. május 30-án született személy, aki 2012. május 21-ig, 90 napig álláskeresési járadékot kapott, és 37 év 3 hónap munkaviszonnyal rendelkezik? Mikor, hol és milyen módon kell benyújtani az...

Tovább a teljes cikkhez

Igényelheti a mezőgazdasági őstermelő a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt, illetve ebben az esetben miként alakul a járulékfizetési kötelezettsége?

Tovább a teljes cikkhez

Végezhet valamilyen tevékenységet egy nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülő személy anélkül, hogy elveszítené a jogosultságát az ellátásra? Közreműködhet például tagi jogviszonyban a családi betéti társaságban?

Tovább a teljes cikkhez

Növekszik a megállapított nyugdíj előtti munkanélküli-segély, tekintettel arra, hogy az ellátás összege a minimálbérhez kötődik?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére