tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Munkakör módosítása

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. március 30. (Társadalombiztosítási Levelek 395. szám, 6744. kérdés)

Kérdés: Milyen módon és feltételekkel helyezheti át más munkakörbe a munkáltató a munkavállalót abban az esetben, ha jelenleg - a veszélyhelyzet ideje alatt - távoli elérés biztosításával home office keretében végzi a munkáját? Értesítheti a cég vezetője telefonon keresztül a dolgozót a munkakör megváltoztatásáról?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.Az áthelyezést, mint a munkaszerződés módosítását, a munkáltatói jogkör gyakorlója minden esetben köteles szerződésbe foglalni, ez pedig csak és kizárólag a munkavállaló beleegyezésével lehetséges. Amennyiben a felek között nincs konszenzus, a munkaadó szigorú törvényi garanciák mellett, de élhet a felmondás lehetőségével.A jogalkotó nevesít védett csoportokat, amelyeknél a törvény kifejezetten tiltja az egyoldalú áthelyezést. Az Mt. 53. §-ának (3) bekezdése alapján a munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkáraa) a várandóssága megállapításától gyermeke három-éves koráig,b) gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamintc) hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, továbbá, had) a rehabilitációs szakértői szerv a legalább ötvenszázalékos mértékű egészségkárosodását megállapította.A rendelkezéstől a kollektív szerződés alapján sem lehet eltérni.Azonban az Mt. lehetőséget ad a munkáltató számára, hogy a normaszövegben meghatározott ideig, átmenetileg eltérjen a felek között korábban megkötött munkaszerződéstől, annak módosítása nélkül. Ez történhet más munkakörben, munkahelyen vagy munkáltatónál, az ilyen eseteket nevezzük munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnak. Ezzel a jogalkotó célja az olyan helyzetek rugalmasabb kezelése, mint például a munkavállalói létszám átmeneti hiánya. Ezen idő leteltével a munkavállaló természetesen visszatér a munkaszerződésében foglalt munkakörbe és munkahelyre. Az Mt. értelmében naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás[…]

Figyelmébe ajánljuk

Mikortól kötelezett egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére egy egyetemi hallgató, aki a második félévet levelező tagozaton folytatja?

Tovább a teljes cikkhez

Van valamilyen kizáró ok arra, ha egy kft. megbízási jogviszonyban szeretne foglalkoztatni egy nyugdíjas személyt, aki jelenleg közalkalmazottként is dolgozik? Hogyan kell ebben az esetben figyelemmel lenni a kereseti korlátra?

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan kell eljárnia az adókedvezmény tekintetében annak a betéti társaságnak, amely 2018. december 5-től alkalmaz egy dolgozót, aki 2021. év végén lesz 25 éves? A társaság igénybe vette utána a 25 év alatti pályakezdőkre vonatkozó szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt,...

Tovább a teljes cikkhez

Elfogadható biztosítási időként a kisadózó egyéni vállalkozó GYES-ideje a babaváró hitel igénylése során, ha erre az időszakra szüneteltette vállalkozását, és nem fizetett adót?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére