tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2020. június 23. (Társadalombiztosítási Levelek 380. szám, 6465. kérdés)

Kérdés: Van valamilyen kötelezettsége a munkáltatónak egy megváltozott munkaképességű munkavállalója esetében azon túl, hogy igénybe veszi utána a szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt, valamint 5 nap pótszabadságot biztosít a számára? Kell nyilvántartást vezetni abban az esetben is, ha a munkáltató csak egy megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat? Valóban nem kell rehabilitációs hozzájárulást fizetnie annak a cégnek, ahol a munkavállalók létszáma nem éri el a 25 főt?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]százalékos vagy kisebb mértékű, vagy- aki 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, és a 2011. évi CXCI. tv. 32-33. §-a, vagy a 19. § (1a) bekezdése, vagy a 38/C. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül.A 2011. évi CXCI. tv. 23. §-ának (1) bekezdése értelmében a munkaadó akkor köteles rehabilitációs hozzájárulás fizetésére, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja. Ez alatt nincs ilyen kötelezettség, és a rehabilitációs hozzájárulás összegének a megállapításához szükséges - a 2011. évi CXCI. tv. 23. §-a (7) bekezdésében meghatározott - nyilvántartást sem kell vezetnie.Ugyanakkor az említett szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt[…]

Figyelmébe ajánljuk

Köteles-e a munkáltató a munkaviszony felmondására, és viselnie kell-e az ezzel járó kötelezettségeket, terheket abban az esetben, ha egy munkavállaló az OOSZI Orvosi Bizottságának véleménye szerint munkaképességét 50 százalékban elvesztette, rokkantsági nyugdíjat igénybe...

Tovább a teljes cikkhez

Milyen járulék- és adókedvezményt kaphat az az egyéni vállalkozó, aki megváltozott munkaképességű feleségét szeretné alkalmazni? A feleség orvosi rehabilitáció alatt áll, és munkaképesség-csökkenése 68 százalékos.

Tovább a teljes cikkhez

2009-től milyen feltételekkel vállalhat munkát egy 2007. december 31. előtt megállapított rendszeres szociális járadékban részesülő személy a járadékának folyósítása mellett? Valóban csak 2010-től kell figyelnie a keresetét?

Tovább a teljes cikkhez

Figyelembe vehető-e a rehabilitációs hozzájárulás kiváltása szempontjából az a munkavállaló, akinek a munkaképesség-csökkenését 2006 szeptemberében 40 százalékban állapította meg az Országos Orvosszakértői Intézet?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére