tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Négy vagy több gyermeket nevelő anya adókedvezménye

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2020. március 10. (Társadalombiztosítási Levelek 374. szám, 6349. kérdés)

Olvasói kérdés Igénybe veheti a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét egy édesanya, aki négy gyermeket szült, akik közül három már felnőtt (30, 28 és 27 évesek), a legkisebb pedig 19 évesen még tanul, érettségi előtt áll? Az anya a gyerekeket saját háztartásában nevelte fel, de családi pótlékra már csak a legkisebb gyermek után jogosult.

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]szempontjából azokat a gyermekeket lehet figyelembe venni, akiket a nő vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekként legalább 12 évig nevelt úgy, hogy utánuk a családi pótlékra jogosultsága fennállt. Figyelembe vehetők azon gyermekek is, akik után a nő családi pótlékra jogosult, azaz most neveli a gyermeket, de ez esetben a 12 év nevelési idő teljesítése nem feltétel.A jogosultság vizsgálatánál gyermekenként külön--külön kell megvizsgálni, hogy az egyes gyermekek jogosítják-e az anyát a kedvezményre. A kérdéses esetben egy gyermek után az anya jogosult családi pótlékra, ezért a nevelési idő feltétel teljesülését már nem kell vizsgálni. A másik három gyermek esetében viszont megvalósult az a feltétel, hogy a gyermekeket 12 évig saját háztartásában nevelte úgy, hogy utánuk családi pótlékra volt jogosult.A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye mellett[…]

Figyelmébe ajánljuk

Elfogadható-e az, hogy egy felsőoktatási intézmény egy hallgató nevére éven belül két befizető részére is kiállítja az adókedvezmény igénybevételére jogosító igazolást? Ha igen, mennyi az egyes befizetők által igénybe vehető kedvezmény?

Tovább a teljes cikkhez

Igénybe veheti a munkáltató a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezményt az után a másodállású munkavállalója után, akinek a munkabére nem éri el a havi 135 000 forintot, a főállású jövedelme azonban meghaladja ezt az összeget?

Tovább a teljes cikkhez

Milyen módon vehető figyelembe a családi adókedvezmény a férj adóbevallásában abban az esetben, ha a feleség nem nyilatkozott a megosztásról, és a teljes adóalap-csökkentő összeget szerepeltette a bevallásában? A feleség ténylegesen nem tudja kihasználni az...

Tovább a teljes cikkhez

Kettő vagy három gyermek után lesz jogosult a családi adókedvezményre az a dolgozó, aki három gyermeke közül kettő után kap családi pótlékot, a harmadikat pedig beszámítják, mert főiskolai hallgató?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére