tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Fogyatékossági támogatásban részesülők utazási kedvezménye

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2018. november 13. (Társadalombiztosítási Levelek 348. szám, 5925. kérdés)

Olvasói kérdés Valóban jogosultak ingyenes utazásra a fogyatékossági támogatásban részesülő személyek?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]akkor jogosult utazási kedvezményre, ha azzal a személlyel utazik együtt, akinek a nevére a kártya szól. Amikor a kísérő a hozzátartozóját elkíséri a kórházba, akkor igénybe veheti a kedvezményt, viszont, ha a hozzátartozója a kórházban marad, visszaúton már teljes árú jegyet köteles váltani. A?kedvezmény érvényesítésekor a sorszámozott igazolvány mellé személyi igazolvány, vagy egyéb személyazonosságot igazoló okmány - ilyen lehet például az útlevél, jogosítvány vagy a diákigazolvány - felmutatását is megkövetelhetik a jegy- vagy bérletváltás, illetőleg a járművön történő ellenőrzés alkalmával. Az igazolványon szerepel egy hatályosságot jelölő időpont. A kártya és a kedvezmény kizárólag eddig az időpontig vehető figyelembe, ezt követően a folyósító szerv -?amennyiben továbbra is jogosult rá?- új igazolványt köteles kiállítani és eljuttatni a kérelmező részére. Ismételt kérés ebben az esetben nem szükséges. Amennyiben nem az a személy veszi igénybe az igazolványt, és ezzel együtt a kedvezményt, akit az megillet, illetőleg az igazolvány lejárt, és ezt az ellenőrzés során észreveszik, akkor az büntetést vonhat maga után. Tehát az igazolvány nem rendeltetésszerű használata pótdíj kiszabását eredményezheti, visszaélés esetén az igazolvány be is vonható. Ugyancsak büntetést kell akkor is fizetni, ha a kísérő a jogosító személy nélkül próbálja a kedvezményt igénybe venni. Az igazolvány közokiratnak minősül, annak meghamisítása, vagy más nevére szóló igazolvány használata bűncselekménynek minősül, és minden esetben rendőrségi feljelentést von maga után. Az utazási kártyát mind helyi, mind helyközi közlekedésben igénybe lehet venni, de helyi járatok esetében csak bérlet váltása esetére érvényes, kedvezményes jegy vásárlására nincs lehetőség. Az utazás során igénybe vehető kedvezmények különböző mértékűek, de valamennyi esetben igen nagyok. Az utazás során a vakok személyi járadékában részesülő személy a helyközi közlekedésben jegy és bérlet váltása esetében is 90 százalékos mértékű kedvezményre jogosult, míg a helyi közlekedésben váltott bérletet ingyenesen kaphatja kézhez. Hasonló kedvezmények illetik meg a fogyatékossági támogatásban részesülő személyt, valamint azt, aki részére, illetőleg aki jogán emelt összegű családi pótlékot folyósítanak. A kártya távolsági járatokon 90 százalékos kedvezményt biztosít[…]

Figyelmébe ajánljuk

Megszüntetésre kerül a fogyatékossági támogatás abban az esetben, ha a támogatásban részesülő személy 4 órás munkaviszony keretében munkát végez?

Tovább a teljes cikkhez

Szerez szolgálati időt az ellátása alapján egy fogyatékossági támogatásban részesülő személy? Kisadózó egyéni vállalkozóként főállásúnak vagy nem főállásúnak minősül?

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan tudja igénybe venni a Magyar Államkincstártól kapott utazási kártyát a fogyatékos személy?

Tovább a teljes cikkhez

A szülőnek mint kísérőnek kell utazási jegyet, illetve bérletet vennie abban az esetben, ha 8 éves, középsúlyos asztmás gyermeke rendelkezik ingyenes utazásra jogosító kártyával, de életkora miatt egyedül még nem tud utazni?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére