tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Cégvezető közterhei külföldi munkaviszony esetén

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2014. június 24. (Társadalombiztosítási Levelek 260. szám, 4428. kérdés)

Olvasói kérdés Milyen jogviszonyban és milyen feltételekkel végezheti továbbra is a magyar kft. cégvezetői tevékenységét az a munkavállaló, aki jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban dolgozik, de a jövőben a magyar kft. kapcsolt vállalkozásaként működő osztrák vállalkozásnál létesít heti 40 órás munkaviszonyt? Az Ausztriában kiállított A1-es igazolás alapján mentesül a társadalombiztosítási közterhek alól?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]tagállamban áll munkaviszonyban, akkor a lakóhelye szerinti államban terjed ki rá a biztosítás, kivéve ha a tevékenységének nem jelentős részét végzi abban a tagállamban.Az említett rendelet végrehajtását segítő 987/2009/EK rendelet 14. cikkének (8) bekezdése értelmében annak meghatározásakor, hogy a tevékenységek jelentős része egy adott tagállamban zajlik-e, az alábbi iránymutató jellegű ismérveket kell figyelembe venni:a) munkavállalói tevékenység esetén a munkaidőt és/vagy a díjazást; valamintb) önálló vállalkozói tevékenység esetén a forgalmat, a munkaidőt, a nyújtott szolgáltatások számát és/vagy a jövedelmet.A fent említett ismérvek tekintetében a 25 százaléknál kisebb arányú megfelelés - amit átfogó értékelés keretében kell megállapítani - azt jelzi, hogy a tevékenységek jelentős része nem az adott tagállamban folyik.Mindebből az következik, hogy ha az említett munkavállaló továbbra is Magyarországon rendelkezik lakó­hellyel, és a fenti szempontok szerint a tevékenysége jelentős része Magyarországon folyik, akkor Magyarországon[…]

Figyelmébe ajánljuk

Köthet-e heti 20 órás részmunkaidős munkaszerződést a cégvezetésre egy kft. tulajdonosa? Ha nem, melyik jogszabály tiltja ezt az eljárást? Csak az ügyvezetést nem végezheti részmunkaidőben, vagy tulajdonosi mivolta miatt semmilyen munkaviszonyon alapuló tevékenysége nem lehet...

Tovább a teljes cikkhez

Figyelembe vehető a rehabilitációs hozzájárulás összegének kiszámítása során a keresőképtelen, táppénzben részesülő megváltozott munkaképességű munkavállaló?

Tovább a teljes cikkhez

Kötelezett továbbra is szociális hozzá-járulási adó fizetésére az átalányadózó egyéni vállalkozó abban az esetben, ha a jövedelme eléri a minimálbér 24-szeresét, vagy ez is tekinthető úgy, mint az osztalék, és a jövedelmet nem terheli tovább a 15,5 százalékos adó?

Tovább a teljes cikkhez

Valóban élhet a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó kedvezménnyel a kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozás is, amennyiben tanulót foglalkoztat?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére