tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

1952-ben született nő nyugellátása

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2012. február 7. (Társadalombiztosítási Levelek 212. szám, 3626. kérdés)

Olvasói kérdés Az új jogszabályok alapján jogosult lesz-e 2012-ben öregségi nyugdíjra az az 1952. július 12-én született nő, aki 44 év szolgálati idővel rendelkezik, és 2007-től rokkantsági nyugdíjban részesül? Az igénylő rendelkezik a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges feltételekkel, de 2011-ben azt a felvilágosítást kapta, hogy nem jogosult az ellátásra.

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]keresőképtelenségre tekintettel folyósított táppénzt, baleseti táppénzt). Az említett törvény alkalmazásában az öregségi nyugdíj, így természetesen a nők 40 év jogosultsági idő alapján igényelhető öregségi nyugdíja is rendszeres pénzellátásnak minősül. Ezért ha 2012-ben öregséginyugdíj-igényt terjeszt elő, úgy a rokkantsági ellátása az öregségi nyugdíj megállapítását megelőző nappal megszűnik. Felhívjuk az igénylő és valamennyi hasonló helyzetben lévő Olvasónk figyelmét arra, hogy a nők által kedvezményes feltételekkel igényelhető öregségi nyugdíj megállapításának alapvető feltétele 40 év jogosultsági, és nem szolgálati idő. A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíja kizárólag abban az esetben állapítható meg, ha a 40 év jogosultsági időből 32 évet (olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet) keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett. (Jogosultsági időnek a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő minősül.) A jogosultsági idő számításánál a rokkantsági nyugdíj mellett folytatott keresőtevékenység időtartamát - a nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettsége ellenére - sem lehet szolgálati időként figyelembe venni. A saját jogú nyugdíjas a nyugdíjjárulék fizetésének ellentételezéseképp nyugdíjnövelésre[…]

Figyelmébe ajánljuk

Érinti-e az új törvényi rendelkezés azt az 1952-ben született, korengedményes nyugdíjban részesülő evaalany egyéni vállalkozó nőt, aki 2011-ben kiegészítő tevékenységűnek minősült, vagy csak azokra vonatkozik, akik 2012. január 1. után igénylik az ellátást?

Tovább a teljes cikkhez

Mikortól mehet el korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíjba egy 1952. január 1-jén született nő, illetve egy 1951-ben született férfi, aki rendelkezik a szükséges szolgálati idővel?

Tovább a teljes cikkhez

Valóban csökkentett összegben állapítják-e meg a nyugdíj összegét egy 1952-ben született nő és egy 1951-ben született férfi esetében annak ellenére, hogy mindketten rendelkeznek 40 év szolgálati idővel? A munkavállalók 2011-ben szeretnének nyugdíjba vonulni.

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan tudna elmenni nyugdíjba, illetve feléledhet-e az özvegyi nyugdíja annak az 1952-ben született nőnek, akinek a férje 2004-ben meghalt, jelenleg 33 év szolgálati idővel rendelkezik, átmeneti járadékban részesül, és hosszú ideje nem sikerül munkát szereznie?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére