Harmadik gyermek születése GYES ideje alatt


Milyen jövedelem alapulvételével kell megállapítani a terhességi-gyermekágyi segély, majd a GYED összegét annak a 2003 júliusától munkaviszonyban álló nőnek, aki jelenleg a második gyermekével GYES-en van, amely 2012. április 12-én jár le? 2009. április 13-tól terhességi-gyermekágyi segélyben, majd a gyermek 2. életévének betöltéséig GYED-ben részesült, és harmadik gyermekének születése 2012. április közepére várható. A szülési szabadságot 2012. március közepétől, a szülés várható időpontját megelőző 28 nappal kívánja igénybe venni. A munkavállaló jelenlegi szerződés szerinti jövedelme 142 000 forint/hó.
Veszélyeztetett terhességére tekintettel kedvezőbb lenne-e a számára, ha a GYES-t megszakítva a szülés időpontjáig táppénzt venne igénybe?


Megjelent a Társadalombiztosítási Levelekben 2011. december 6-án (209. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3575

[…] vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy ismételten vizsgálni kell, hogy van-e az igénylőnek a jogosultságát megelőző naptári évben, vagy a jogosultsága kezdőnapját megelőzően 180 naptári napi jövedelme. Mivel nincs az igénylőnek 180 naptári napi jövedelme, a továbbiakban azt kell vizsgálni, hogy miért nincs. Ha azért nincs 180 naptári napi jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a GYED naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani. Az igénylőnek azért nincs az irányadó időszakban (2011. január 1-jétől 2012. augusztus 29-ig) 180 naptári napi jövedelme, mert 2011. január 1-jétől 2011. április 13-ig gyermekgondozási díjban, majd 2012. március 15-től augusztus 29-ig terhességi-gyermekágyi segélyben részesült, ezért a GYED naptári napi összegét a terhességi-gyermekágyi segély alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani. Második lehetőség, hogy az anya a GYES-t megszakítva, 2011. november végétől veszélyeztetett terhesként keresőképtelen, és táppénzt igényel. Táppénz a veszélyeztetett terhesség miatt keresőképtelen biztosítottnak a keresőképtelensége első napjától jár. A táppénz összegének megállapításához azt kell nézni, hogy van-e az igénylőnek a jogosultságát megelőző naptári évben, vagy a jogosultsága kezdőnapját megelőzően 180 naptári napi jövedelme, s ha nincs, miért nincs. […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.