tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Ekhós dolgozó szülése

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2009. november 24. (Társadalombiztosítási Levelek 163. szám, 2799. kérdés)

Olvasói kérdés Jogosult lesz-e terhességi-gyermekágyi segélyre és GYED-re az a munkavállaló, aki az ekho szerinti adózást választotta, és 2010-ben szeretne szülni? A biztosított bejelentése a minimálbér alapján megtörtént, az a fölötti rész pedig ekhós.

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]történik. A terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj jogosultságát 2010. április 30-át követő szülés esetén a következők határozzák meg: Terhességi-gyermekágyi segélynél kérdés, hogy a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt-e, s a biztosítás tartama alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl táppénz, illetőleg baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül. Gyermekgondozási díjnál figyelembe kell venni, hogy biztosított-e, s a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. Ha terhességi-gyermekágyi segélyben részesül, s a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének az időtartama alatt szűnt meg, feltéve hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, és[…]

Figyelmébe ajánljuk

Kell-e munkaadói, illetve munkavállalói járulékot fizetni az ekhós munkaviszonyban álló dolgozók után? A cég által használt könyvelőprogram számfejti mindkettőt, az APEH Abev ellenőrző programja viszont hibaként jelöli.

Tovább a teljes cikkhez

Módosult az ekho szerinti adózást választó nyugdíjas munkavállaló jogállása, tekintve, hogy továbbra is fizeti az 1,6 százalékos egészségbiztosítási járulékot? Be kell őt jelenteni biztosítottként?

Tovább a teljes cikkhez

Vonatkozik-e a kereseti korlátozás egy 60 éves nyugdíjas munkavállalóra, aki az ekho szerinti adózást választja? Amennyiben igen, akkor miért nem illeti meg a nyugdíjemelés?

Tovább a teljes cikkhez

Meg kell fizetnie a minimálbér harminc százaléka utáni járulékokat annak a munkaviszonyban álló munkavállalónak, aki az ekho szerinti adózásról nyilatkozott, és egy másik foglalkoztatónál állandó megbízási jogviszonyában biztosítottként a minimálbért jelentősen...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére