tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott GYET-en lévő ügyvezető tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kivás kft. ügyvezetője

Kérdés: Be kell biztosítottként jelenteni, illetve kell járulékot fizetni egy kiva hatálya alá tartozó kft. GYET-ben részesülő ügyvezetője után, aki ingyenesen látja el a tevékenységét? Az ügyvezető alkalmazása érinti a kiva alapját?
Részlet a válaszból: […]biztosítási, bejelentési és járulék- vagy adófizetési kötelezettséget sem keletkeztet.Amennyiben az ügyvezető tulajdonos tagja is a cégnek, akkor viszont e jogviszonya alapján társas vállalkozónak minősül a Tbj-tv. 4. §-ának 21.5. pontja alapján, és ilyen jogcímen biztosítottként be kell őt jelenteni a 'T1041-es nyomtatványon a 1451-es jogviszonykóddal.Ugyanakkor e jogviszonya alapján - jövedelem híján - nem terheli járulékfizetési kötelezettség, mivel a GYET folyósítására tekintettel a Tbj-tv. 39. §-a[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. december 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6660

2. találat: Ügyvezető gyermeknevelési támogatása

Kérdés: Részesülhet főállású anyasági támogatásban egy gazdasági társaság ügyvezetője abban az esetben, ha a cégnek két ügyvezetője van?
Részlet a válaszból: […]harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.Önmagában tehát az a tény, hogy a gyermeknevelési támogatásban részesülő személy akár ügyvezetőként, akár más jogviszonyban munkát végez, még nem zárja ki az ellátásra jogosultságot.Tekintettel arra, hogy az érintett cégnek két ügyvezetője van, feltételezhető, hogy a gyermeknevelési támogatásban részesülő édesanya ténylegesen nem végez tevékenységet. Ha azonban az ügyvezetői tevékenységre nem kötöttek munkaszerződést, a Tbj-tv. előírásai értelmében ebben az esetben is társas vállalkozóvá válik.A törvényi szabályozás változása miatt a gyermeknevelési támogatásban részesülő társas vállalkozó 2013. július 1-jétől a minimum-járulékalap után nem köteles járulékokat fizetni, ha a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja.A szociális hozzájárulási adó vonatkozásában a társas vállalkozás mint kifizető akkor is mentesül a különös szabályok alkalmazása (az adóalap legalább a minimálbér 112,5 százaléka) alól, ha a gyermeknevelési támogatás tartama alatt a vállalkozó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. november 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4250
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: GYES-en, GYET-en lévő ügyvezető járulékai

Kérdés: Kell-e járulékot fizetni a GYES-en, GYET-en lévő ügyvezető után abban az esetben, ha semmilyen módon nem vesz részt a társaság tevékenységében? Változik a helyzet akkor, ha a társaságnak két ügyvezetője van, mindketten önálló cégjegyzési joggal rendelkeznek, és a másik látja el az ügyvezetői teendőket?
Részlet a válaszból: […]Tbj-tv. 4. §-a d) pontjának 5. alpontja értelmében társas vállalkozónak minősül.A biztosított (tehát kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő), illetve heti 36 órás foglalkoztatással nem rendelkező társas vállalkozó jövedelem hiányában is köteles havonta a minimálbér 112,5 százaléka után a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó, a minimálbér 150 százaléka után a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, illetve a minimálbér után a 10 százalékos nyugdíjjárulék megfizetésére.A havi minimális kötelezettség nem terheli a GYES-ben és GYET-ben részesülő társas vállalkozót a Tbj-tv. 28. §-a (1) bekezdésének a) pontja, illetve a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény 458. §-a (1) bekezdésének b) pontja értelmében, abban az esetben, ha a GYES és a GYET tartama alatt[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. június 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4093