tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott gyermek születésének bejelentése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Második gyermek születésének utólagos bejelentése

Kérdés: Mely időszakokat kell beszámolni a biztosítási időbe annak a munkavállalónak az esetében, akinek az első gyermeke után járó GYED-jogosultsága 2011. február 27-én lejárt, február 28-tól gyermekgondozás céljából fizetés nélküli szabadságot igényelt, majd 2011. október elején bejelentette a munkáltatójának, hogy 2010. június 11-én megszületett a második gyermeke is? A második gyermek után járó GYED-et visszamenőleg 6 hónapra 2011. április 1-jétől számfejtette a kifizetőhely, előt­te szabadságot számoltak el a 2011. február 28-tól március 31-ig tartó időszakra.
Részlet a válaszból: […]két éven belüli 365 napi biztosításban töltött idő a feltétel. Az anya rendelkezik a jogosultsági feltétellel, mert van 649 napi biztosítási ideje. A jogosultsági idő számításánál figyelembe kell venni az első gyermek után terhességi-gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj címén folyósított időtartamokat is. Más viszont a gyermekgondozási díj folyósításának időtartamára vonatkozó szabály. A gyermekgondozási díj a szülő anya esetében a szülést megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. Abban az esetben, ha a jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy az azt megelőző két éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj fentiek szerint megállapított időtartamánál, és nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével. Átmeneti rendelkezés, hogy ha a gyermekgondozási díjat 2010. április 30-át követően született gyermek vonatkozásában igénylik, és a jogosultság megszerzésekor, vagy az azt megelőző két éven belül az igénylő az Eb-tv. 2010. április 30-áig hatályos szabályai szerint jogosult volt gyermekgondozási díjra, akkor a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb 365 napnál. Ha az anya az első gyermeke születésekor 180 napi biztosításban töltött idővel rendelkezett, akkor az átmeneti rendelkezés alkalmazásával a 2010. június 11-én született második gyermek után 2010. november 26-tól 365 napig jogosult gyermekgondozási díjra. Mivel a második gyermek utáni gyermekgondozási díjra jogosultság megszerzését (2010. november 26.) megelőző két éven belül, azaz 2008. november 26. és 2010. november 26. között a biztosított részesült gyermekgondozási díjban, és a korábbi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. február 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3621