tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott gyakornok tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Gyakornok jogállása

Kérdés: Biztosítottá válik az az egyetemi hallgató, aki 6 hétnél hosszabb időt tölt el egy cégnél szakmai gyakorlaton? Be kell jelenteni a 12T1041 számú nyomtatványon? Kell-e részére bármiféle díjazást fizetni, ha igen, keletkezik ez után közteher-fizetési kötelezettség? Be kell jelenteni a 1208-as bevallásban?
Részlet a válaszból: […]gyakorlatra vonatkozó megállapodáson túl valamilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesítenek), így a hallgatót nem kell a 12T1041 típusú nyomtatványon bejelenteni, és utána járulékot sem kell fizetni. A Felsőokt-tv. 48. §-ának (3) bekezdése értelmében amennyiben az alap- és mesterképzésben részt vevő egyetemi hallgató gazdálkodó szervezetnél hat hétnél hosszabb összefüggő gyakorlaton vesz részt, őt hetente legalább a minimálbér havi összege 15 százalékának megfelelő hallgatói munkadíj illeti meg. Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 4.12. b) pontja szerint a nappali tagozatos egyetemi hallgató részére a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás (hallgatói munkadíj) értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó rész adómentes juttatásnak minősül. Amennyiben az egyetemi hallgató részére a szakmai gyakorlatra esetlegesen az adómentességre elő­írt határt meghaladó összegben kerül díjazás kifizetésre, a meghaladó rész adóalap-kiegészítéssel növelt összege személyijövedelemadó-előleg[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. július 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3807
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Gyakornoknak fizetett díjazás közterhei

Kérdés: Kell-e egy kft.-nek közterheket fizetni a nyári szakmai gyakorlatra foglalkoztatott egyetemi hallgató gyakornoknak fizetett havi 4000 forint összegű díjazás után abban az esetben, ha a foglalkoztatásra az egyetemmel kötött szerződés alapján kerül sor? Terheli-e valamilyen fizetési kötelezettség a hallgatót?
Részlet a válaszból: […]fenn. Ebből adódóan a cégnek nem kell társadalombiztosítási járulékot és tételes eho-t fizetnie, és természetesen a diákot sem terhelik az egyéni járulékok. Az Szja-tv. 3. § 72. pontja f) alpontja szerint adóterhet nem viselő járandóságnak minősül a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója részére a felsőoktatásról szóló törvény szerint az őt megillető juttatásként kifizetett - ösztöndíj, - tankönyv- és jegyzettámogatás teljes összege, - a diákotthoni (kollégiumi) elhelyezését kiváltó lakhatási támogatás összege, valamint - a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1190
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,