tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott EU-tagállamban szerzett szolgálati idő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Írországból hazaköltözött személy öregségi nyugdíja

Kérdés: Milyen összegű nyugdíjra lesz jogosult az a személy, aki jelenleg korkedvezményes nyugdíjban részesül, néhány nap hiányzik a 40 éves munkaviszonyához, 2008-ban Írországban kezdett dolgozni, ezért 2012. februárig 200 reckonable paid fizetése volt, utána Dissability Allowance-ot kapott egészségügyi károsodás miatt, a reckonable creditje 242? 2017. március 8-án betöltötte a 66. életévét, április 3-án hazaköltözött, de azóta sem rendeződött a nyugdíja, amit Írországban adott be, pro ratát igényelve. Jobban járna esetleg, ha visszaköltözne Írországba?
Részlet a válaszból: […]rata), amely az uniós rendeletek alapján történő nyugdíj megállapítását jelenti. Hogyan is történik az arányos nyugdíj számítása? Első lépésben meghatároznak egy elméleti nyugdíjösszeget, amelyet az igénylő valamennyi EU-tagállamban szerzett szolgálati ideje alapján számítanak ki úgy, mintha azt kizárólag az adott tagállamban szerezte volna. Az egyes tagállam(ok)ban szerzett szolgálati/biztosítási idő igazolása érdekében az ír nyugdíjintézmény megkeresi a tagállam nyugdíjbiztosítási szerveit.Az elméleti nyugdíj összegének meghatározását követően olyan arányos résznyugdíjat kell kiszámítani, ahogy az adott tagállamban szerzett szolgálati idő az összes szolgálati időhöz aránylik. A két számítási módszer szerint kapott nyugdíjösszeg közül az kerül megállapításra és folyósításra, amely az igénylőre nézve kedvezőbb.Amennyiben valaki nem rendelkezik önálló nemzeti ellátásra való jogosultsággal, csak az arányos nyugdíj (pro rata) számítására kerül sor. Tekintettel az EU koordinációs rendeletei szerinti nyugdíjelbírálás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. augusztus 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5466