tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott EU-s biztosítási jogviszony tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: CSED és GYED megállapítása EU-s előzmény esetén

Kérdés: Hogyan történik a csecsemőgondozási és a gyermekgondozási díj megállapítása annak a kismamának az esetében, aki Magyarországon 2014. szeptember 15-től biztosított, előtte 2013. február 18-tól 2014. február 12-ig más tagállamban állt munkaviszonyban, a szülés várható időpontja pedig 2015. március 30.? A kismama március 4-től szeretné igénybe venni a csecsemőgondozási díjat. Milyen összegű ellátásra számíthat, ha a szerződés szerinti bruttó jövedelme 205 000 forint, a fennálló munkaviszonya alatt semmilyen kieső ideje nem volt? Kell igazolnia az EU-ban fennálló munkaviszonyát, vagy az OEP rendelkezik ilyen nyilvántartással?
Részlet a válaszból: […]bemutatott dokumentumot.Amennyiben a kismamának a biztosítási idejére vonatkozóan nincs igazolása, a kifizetőhely az igazolást a székhelye szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztár Nyilvántartási Osztályától kérheti be.A jogosultság megállapítása esetén a csecsemőgondozási díj naptári napi alapját az Eb-tv. 42. §-ának (4) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.A naptári napi alap megállapításához a főszabály az Eb-tv. 48. §-ának (1)-(2) bekezdéseiben foglalt rendelkezés lenne, amely jelen esetben nem alkalmazható, mivel a munkavállalónak a jogosultságát megelőző harmadik hónap utolsó napjáig csak 108 napra van jövedelme. Tekintettel arra, hogy a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének harmincadrészét sem éri el a kismama[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4688