tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott EU-ban tanuló egyéni vállalkozó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Spanyolországban tanuló magyar egyetemista egyéni vállalkozása

Kérdés: Milyen közterheket kell megfizetnie egy Spanyolországban tanuló nappali tagozatos magyar egyetemistának, aki Magyarországon egyéni vállalkozóként működik? Van valamilyen spe-ciá-lis szabály erre az esetre, illetve működtethető úgy az itthoni vállalkozás, hogy a vállalkozó nem tartózkodik Magyarországon?
Részlet a válaszból: […]rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat. A jogszabály alapján tehát az egyéni vállalkozó járulékfizetése - amíg Spanyolországban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat - a kivétje (jövedelme) alapján áll fenn, azaz nem fizet az ún. minimális alapok után járulékokat, és nem fizet munkaerőpiaci járulékot.A 2011. évi CLVI. tv. 458. §-ának (5) bekezdése alapján a nem evaalany egyéni vállalkozó az őt saját maga után terhelő adó alapjának megállapításkor, az adóalap megállapításának különös szabályai hatálya alá tartozó esetben nem veszi számításba a hónapnak azt a napját, amelyen az egyéni vállalkozó az Európai Gazdasági Térség tagállamában közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat. Az (5a) bekezdés értelmében amennyiben az (5) bekezdésben meghatározott körülmények a naptári hónap egészében nem állnak fenn, akkor egy-egy naptári napra az adófizetési kötelezettség kiszámításánál egyéni vállalkozó esetében a 456. § (1) bekezdése szerinti adóalap harmincadrészét kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozó abban az időszakban, amíg Spanyolországban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, a szociális hozzájárulási adót a kivétje (jövedelme) alapján fizeti meg, azaz a fenti időszakban nem fizet az ún. minimális alapok után szociális hozzájárulási adót.A hatályos szabály alapján az Európai Gazdasági[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. szeptember 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5492