tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott ellátások külföldi előzmény esetén tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ellátások külföldi előzmény esetén

Kérdés: Jogosult lesz CSED-re és GYED-re az a munkavállaló, aki 2019. május 6-án lépett be jelenlegi munkahelyére, a tb-kiskönyvében az utolsó bejegyzett munkaviszonya 2009-től 2017. február 28-ig állt fenn, nyilatkozata szerint 2017. júliustól 2019. március 31-ig Ausztriában tartózkodott a férjével, ahol egy panzióban dolgozott teljes munkaidőben, többször napi tíz órát is, és első gyermekét 2020. márciusra várja? Hogyan tudja igazolni az ausztriai munkaviszonyát, ahol - tudomása szerint - be volt jelentve? A dolgozó 2019. november 4-től jelenleg is "9"-es kóddal táppénzben részesül.
Részlet a válaszból: […]egyszerűbb, mivel e naptól bevezetésre került az EGT-tagállamok között az egyes szociális biztonsági ágazatokra vonatkozó elektronikus adatcsere. Az elektronikus adatcsere hatálya kiterjed a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások területére is, melynek következtében ez a változás érinti a társadalombiztosítási kifizetőhelyeket is. A kifizetőhelyek tekintetében az elektronikus adatcserét a felügyeletet ellátó megyei (fővárosi) kormányhivatalok bonyolítják le. Ha tehát az ellátás megállapításához szükségessé válik a tagállam megkeresése, a kifizetőhelynek a kormányhivatalhoz kell fordulni (megkeresés formájában), amely lebonyolítja a külföldi intézménnyel az adatcserét, és annak eredményéről értesíti a kifizetőhelyet.Ha a kismamának akár az E104, akár az S041 jelű nyomtatványon meglenne a külföldi biztosítási idő igazolása, nem lenne szükség a kifizetőhelynek a további megkeresésre, mert a nyomtatványon igazolt biztosítási időt el kell fogadni.A kérdésből arra következtetünk, hogy ez a kismamának nincs meg, ezért a kifizetőhelynek tényállástisztázási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6326
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: