tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott ellátások külföldi előzmény esetén tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Szülés külföldi előzménnyel

Kérdés: Jogosult lesz CSED-re és GYED-re az a kismama, aki 2020-ban érettségizett, szeptemberben férjhez ment, 2021. januárban Angliába költözött, ahol 2021. február 1-jétől május 31-ig munkaviszonyban dolgozott, júniusban azonban hazaköltözött, és első gyermekét 2021. október 15-re várja? Az érintett 2021. július 5-től Magyarországon munkaviszonyba áll, korábban itthon biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal nem rendelkezett.
Részlet a válaszból: […]anya biztosításban töltött ideje 2021. július 5-től október 14-ig 102 nap, valamint az Európai Unió és az Európai Atomenergia Közösség és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között kötött Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás Szociális Biztonsági Koordinációról szóló Jegyzőkönyvében (a továbbiakban: jegyzőkönyv) foglalt szabályok szerint a 2021. február 1-jétől május 31-ig tartó időszakban 120 nap, valamint ehhez hozzászámítható a köznevelési intézményben folytatott tanulmányi idejéből 180 nap. Az anya előzetes biztosítási ideje tehát összesen 402 nap, azaz rendelkezni fog a szülést megelőző két éven belül 365 nap előzetes biztosításban töltött idővel, ezért csecsemőgondozási díjra jogosult lesz. A jogosultság megállapításánál lényeges körülmény, hogy a jegyzőkönyv alapján az anyasági ellátás megállapításához az Egyesült Királyságban biztosítási jogviszonyban töltött időt a magyar biztosításhoz hozzá kell számítani.Gyermekgondozási díjra jogosult a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. Az előzetes 365 napi jogosultsági időbe itt is be kell számítani a köznevelési intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmány idejéből 180 napot.A családi ellátások (GYED, örökbefogadói díj) nem tartoznak a jegyzőkönyv hatálya alá, ezért a gyermekgondozásidíj-jogosultságnál a 2021. évben vagy a későbbiekben létesített brit biztosítási idő nem számítható hozzá a magyar biztosítási időhöz.Ezt figyelembe véve az anya a jogosultsághoz szükséges 365 nappal szemben csak 282 nap biztosítási idővel fog rendelkezni, ezért gyermekgondozási díjra nem lesz jogosult.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. július 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6860

2. találat: Ellátások külföldi előzmény esetén

Kérdés: Jogosult lesz CSED-re és GYED-re az a munkavállaló, aki 2019. május 6-án lépett be jelenlegi munkahelyére, a tb-kiskönyvében az utolsó bejegyzett munkaviszonya 2009-től 2017. február 28-ig állt fenn, nyilatkozata szerint 2017. júliustól 2019. március 31-ig Ausztriában tartózkodott a férjével, ahol egy panzióban dolgozott teljes munkaidőben, többször napi tíz órát is, és első gyermekét 2020. márciusra várja? Hogyan tudja igazolni az ausztriai munkaviszonyát, ahol - tudomása szerint - be volt jelentve? A dolgozó 2019. november 4-től jelenleg is "9"-es kóddal táppénzben részesül.
Részlet a válaszból: […]egyszerűbb, mivel e naptól bevezetésre került az EGT-tagállamok között az egyes szociális biztonsági ágazatokra vonatkozó elektronikus adatcsere. Az elektronikus adatcsere hatálya kiterjed a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások területére is, melynek következtében ez a változás érinti a társadalombiztosítási kifizetőhelyeket is. A kifizetőhelyek tekintetében az elektronikus adatcserét a felügyeletet ellátó megyei (fővárosi) kormányhivatalok bonyolítják le. Ha tehát az ellátás megállapításához szükségessé válik a tagállam megkeresése, a kifizetőhelynek a kormányhivatalhoz kell fordulni (megkeresés formájában), amely lebonyolítja a külföldi intézménnyel az adatcserét, és annak eredményéről értesíti a kifizetőhelyet.Ha a kismamának akár az E104, akár az S041 jelű nyomtatványon meglenne a külföldi biztosítási idő igazolása, nem lenne szükség a kifizetőhelynek a további megkeresésre, mert a nyomtatványon igazolt biztosítási időt el kell fogadni.A kérdésből arra következtetünk, hogy ez a kismamának nincs meg, ezért a kifizetőhelynek tényállástisztázási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. február 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6326
Kapcsolódó tárgyszavak: