tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott elengedett kölcsön tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Elengedett kölcsöntartozás közterhei

Kérdés: Milyen közterheket kell megfizetni a munkáltatónak, illetve a dolgozónak az elengedett kölcsöntartozás után? Egy cég 2004-ben nagyobb összegű kamatozó kölcsönt adott munkavállalójának, amelynek törlesztőrészleteit és a kamatokat a munkabéréből vonták folyamatosan. 2006. évben a munkavállaló munkaviszonya a munkakör megszüntetése miatt munkáltatói rendes felmondással megszűnt. A munkavállaló azóta nem fizeti a kölcsöntartozást, jelenleg munkanélküli, a tartozás behajthatatlannal tűnik, ezért a cégvezetés úgy döntött, hogy elengedi a tartozást, illetve az eddig felszámított kamatot is.
Részlet a válaszból: […]százalékos társadalombiztosítási járulék, a munkaadói járulék, illetve a biztosítottat a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék, valamint a munkavállalói járulék. Az egyéni járulék vonatkozásában a foglalkoztató alkalmazhatja az Art. 28/b. §-ának (8) bekezdését. E szerint ha a munkáltató a vele munkaviszonyban már nem álló magánszemélytől a munkaviszony fennállása alatt a biztosítottat terhelő járulékot nem vonta le, de azt a Tbj-tv. 50. § (5) bekezdésének első fordulata alapján bevallotta és megfizette, a le nem vont biztosítotti járulék összegének és a magánszemély adóazonosító jelének közlésével értesíti a magánszemély állami adóhatóságát. Az állami adóhatóság a munkáltató által le nem vont, biztosítottat terhelő járulékot határozattal írja elő a magánszemély terhére,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. július 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2662
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Elengedett kölcsön közterhei

Kérdés: Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a kifizetőnek, illetve a magánszemélynek abban az esetben, ha egy cég kölcsönt adott egy munkavállalójának, majd a visszafizetési kötelezettséget elengedte? Hogyan változik a kötelezettség abban az esetben, ha a magánszemély semmilyen jogviszonyban nem áll a céggel? Milyen jövedelemnek számít az elengedett kötelezettség?
Részlet a válaszból: […]származó jövedelmet szerez. A jövedelem megszerzése nem a kölcsön nyújtásakor történik - hiszen a kölcsön a magánszemélynek nem bevétele -, hanem azon a napon, amelyen a magánszemély kötelezettsége, tartozása megszűnt. Bevételnek a megszűnt kötelezettségnek, illetve a megszűnt tartozásnak az összege minősül. Ha a tartozást a munkáltató vagy a bér kifizetője engedi el, akkor az adóelőleget az elengedés hónapját követő 12. napjáig meg kell fizetnie. A megfizetett, de le nem vont adóelőleget a magánszeméllyel szembeni követelésként kell nyilvántartásba venni, és a követelés beszámítható a magánszeméllyel szemben fennálló bármely kötelezettségbe. Munkabérrel szembeni beszámítás esetén a magánszemélynek kifizetett összegnek el kell érnie a minimálbér 50 százalékát. Ha a beszámítás nem a rendszeres munkabérrel szemben történik, akkor a kifizetendő összeg nulláig csökkenthető. Ha a tartozást nem a munkáltató, a bér kifizetője engedi el, akkor az adóelőleget meg[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2249
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,