tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egyszerűsített foglalkoztatás GYED mellett tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: GYED-en lévő édesanya egyszerűsített foglalkoztatása

Kérdés: Milyen feltételekkel alkalmazható egyszerűsített foglalkoztatás keretében egy GYED-en lévő édesanya? Mi a minimálisan, illetve a maximálisan adható bér összege? Van az érintettnek bejelentési kötelezettsége a NEAK felé, illetve jogosult lesz továbbra is az ellátásra, vagy megszüntetik a folyósítást?
Részlet a válaszból: […]szakasz (4a) bekezdése a szociális szövetkezeteket teljes egészében, a többi munkaadót pedig a filmipari statiszták vonatkozásában mentesíti.Ezzel párhuzamosan a törvény 2. §-ának 1-3. alpontja definiálja a mezőgazdasági idénymunka, turisztikai idénymunka, illetve az alkalmi munka fogalmát, és maximalizálja, hogy ugyanaz a munkavállaló adott időszakban hány napon keresztül létesíthet ilyen jellegű jogviszonyt ugyanazzal a foglalkoztatóval.És végül az utolsó korlátozó szabály [4. § (2) bekezdése], hogy filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12?000 forintot.Amennyiben a foglalkoztatás nem lép túl az előzőekben említett kereteken - és megfelel az egyéb jogszabályi előírásoknak is -, akkor a munkáltató a foglalkoztatottak után kedvezményes közteherfizetésre jogosult. Így az Efo-tv. 8. §-ának (2) bekezdése értelmében mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén napi 500 forintot, alkalmi munka esetén napi 1000 forintot, míg a filmipari statiszták esetében napi 3000 forintot kell munkavállalóként lerónia.Ugyanakkor, ha nem tartja be az említett szabályokat [tehát az Efo-tv. 1. § (2)-(4) bekezdésében, a 2. § 1-3. alpontjában, valamint a 4. § (2) bekezdésében foglaltakat], akkor a Tbj-tv., illetve az Szja-tv. általános szabályait kell alkalmaznia a foglalkoztatással összefüggésben.Az Efo-tv. 4. §-ának (1a) bekezdése értelmében egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként - a meghatározott feltételeknek megfelelően?- legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százaléka, garantált bérminimum esetén annak 87 százaléka jár. A jogszabály tehát meghatározza a kötelező minimumot, de nem tiltja meg, hogy a munkavállaló ennél magasabb, adott esetben lényegesen magasabb munkabérben részesüljön.Az ennél magasabb napi bérnek idénymunka, illetve alkalmi munka esetében - szemben a statisztával, akinél napi 12 ezer forint felett már nem beszélhetünk kedvezményes közteherről - mindössze annyi a következménye, hogy a munkavállalónak személyijövedelemadó-köteles jövedelme keletkezhet. Az Efo-tv. 9. §-ának (2) bekezdése szerint, ha a magánszemély egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az egyszerűsített foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező minimálbér vagy - ha részére alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár - a garantált bérminimum napibérként[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5643