tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egyéni vállalkozó segítő családtagja tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Unoka bejelentése segítő családtagként

Kérdés: Bejelentheti-e unokáját segítő családtagként egy egyéni vállalkozóként működő nagyapa havi 25 ezer forintos juttatással? Mentesül-e ebben az esetben az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól, és jogot szerez-e valamilyen ellátásra?
Részlet a válaszból: […]reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. A Ptk. értelmében közeli hozzátartozók: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyenes ágbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér. A nagyszülő tehát foglalkoztathatja unokáját segítő családtagként, lévén egyenes ágbeli rokonok. A segítő családtag biztosítási kötelezettségét a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyokra [Tbj-tv. 5. § (1) bekezdés g) pontja] vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni, azaz abban az esetben terjed ki rá a biztosítás, ha az e tevékenységből származó járulékalapot képező jövedelme eléri a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér 30 százalékát, azaz[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. március 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3300