tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott csecsemőgondozási díj tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: CSED-jogosultság munkaviszony megszűnése után

Kérdés: El kell bírálnia a kifizetőhelynek a benyújtott CSED-igényt abban az esetben, ha a várandós munkavállaló munkaviszonya 2021. január 13-án megszűnt, 2020. december közepétől már a felmentését tölti, a felmentési időre járó bért teljes összegben megkapta, de a munkaviszony megszűnése előtt, 2021. január 9-én megszületett a gyermeke? Mennyi időre lesz jogosult így passzív jogon a CSED-re, illetve a CSED lejárta után jogosult lesz GYED-re az érintett munkavállaló?
Részlet a válaszból: […]feltételezzük, hogy az anya a jogosultsági feltételekkel rendelkezik.A CSED a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár, azaz 168 napra. Ha az anya az ellátást a gyermek születése napjától igényli, akkor a folyósítás utolsó napja a születésnapot követő 167. nap. A szülési szabadságra vonatkozó rendelkezéseket az Mt. tartalmazza. Az anyának nemcsak a CSED-et kell igényelnie, de a munkáltató felé a szülés tényét is be kell jelentenie, hogy az a szülési szabadságra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazni tudja. A szülés napjától a munkaviszony megszűnéséig eltelt 4 napra kifizetett bért az anyának természetesen vissza kell fizetnie, hiszen a csecsemőgondozási díj folyósítási ideje alatt munkabérben nem részesülhet. A CSED-et a jogviszony megszűnését követően is folyósítani kell.A CSED lejártát követően az anya a GYED-et is igényelheti, mivel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6704

2. találat: CSED alapja második gyermek szülése esetén

Kérdés: Milyen összeg alapján lesz jogosult csecsemőgondozási díjra az a munkavállaló, aki 2012. február 1-jétől áll munkaviszonyban jelenlegi munkáltatójánál, 2013. március 22-én született gyermeke után TGYÁS-t és GYED-et kapott, jelenleg pedig GYES-ben részesül, a GYES folyósítása alatt 2015. április 1-jétől napi 4 órás munkaidőben visszament dolgozni, jelenleg várandós, és a második gyermek születésének várható időpontja 2015. október 20-a? A TGYÁS napi alapja 17 320 forint volt, a jelenleg fennálló 4 órás munkaviszonyában pedig 250 000 forint a havi munkabére. Milyen ellátásra lesz jogosult a szülés után a dolgozó a 2014. december 1-jétől jelenleg is fennálló másik napi 4 órás munkaviszonyában?
Részlet a válaszból: […]legközelebb eső 180 vagy 120 naptári napra bevallott jövedelem alapján kell megállapítani. Jelen esetben a kismama akkor is csak 120 napi bevallott jövedelemmel fog rendelkezni, ha egészen a szülés napjáig dolgozik, így a havi 250 000 forintos jövedelme alapulvételével a 120 napra bevallott jövedelem 983 934 forint, amely alapján a csecsemőgondozási díj naptári napi alapja 8199,45 forint lenne. 2015. július 1-jétől azonban új kedvezményszabály lépett életbe. E szerint, ha a gyermek a gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőző, utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj (terhességi-gyermekágyi segély) naptári napi alapja magasabb összegű, mint a jelenlegi jogosultsághoz kiszámított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári nap alapján kell az ellátást megállapítani és folyósítani. Ez azt jelenti, hogy a kismama részére a csecsemőgondozási díjat a napi 17 320 forint alapulvételével kell megállapítani és folyósítani.A 2014. december 1-jétől fennálló másik jogviszonyában 2015. október 20-ig[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. szeptember 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4831