tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott célzott önsegélyező szolgáltatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkáltatói támogatás

Kérdés: Adhat a munkáltató adómentes támogatást a hallássérült, könyvelő munkakörben dolgozó munkavállalója részére hallókészülék vásárlásához abban az esetben, ha a munkavállaló jelenleg nem minősül megváltozott munkaképességűnek?
Részlet a válaszból: […]munkavállaló esetleg cafeteriajuttatásként az Öpt-tv. 12/A. §-a szerinti célzott szolgáltatás keretében tudna támogatást nyújtani a dolgozójának. A szabályozás értelmében a pénztár a pénztár munkáltatói tagjával vagy támogatóval kötött támogatói szerződés alapján, a munkáltatói tag pénztártag alkalmazottai, illetve a támogató a támogatásról szóló szerződésben meghatározott tagsági kör részére nyújt szolgáltatást az adott pénztár alapszabályában foglaltak szerint. A célzott szolgáltatást a munkáltatói tag minden, a pénztárban tag munkavállalója, a támogatásról szóló szerződésben meghatározott tagsági kör, valamint az alapszabály szerint azok hozzátartozói részére biztosítani kell. A munkáltató[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. április 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6405

2. találat: Célzott önsegélyező szolgáltatás

Kérdés: Mit jelent pontosan a célzott önsegélyező szolgáltatás, és hogyan adózik a juttatás munkáltatói és munkavállalói oldalon? Van valamilyen adóelőny más juttatásokhoz képest?
Részlet a válaszból: […]szolgáltatások a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások; munkanélküliségi ellátások; tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyek; betegséghez, egészségi állapothoz kapcsolódó segélyek; hátramaradottak segélyezése halál esetén; nevelésiév-kezdési, tanévkezdési (beiskolázási) támogatás; gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása; közüzemi díjak finanszírozásának támogatása; lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása; otthoni gondozás; idősgondozás támogatása; látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás, életvitelt elősegítő szolgáltatás mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyek részére.Önsegélyező célzott szolgáltatásra befizetett összeg után a juttatót a juttatáskor nem terheli adófizetési kötelezettség. A célzott önsegélyező szolgáltatás adómentességét a személyijövedelemadó-törvény kizárja, ezért az adóköteles [Szja-tv. 1. számú melléklet 6.5 pont d) alpont 2. pontja és 6.10. pont]. Mivel a kifizetői adófizetés lehetőségéből a célzott önsegélyező szolgáltatás kizárt, az adófizetési pont nem a juttatáskor, hanem a pénztár szolgáltatásakor keletkezik. A célzott önsegélyező szolgáltatás esetén az adófizetési kötelezettség egyéb jövedelem jogcímén keletkezik. Az adó nem az önkéntes pénztárba befizetést teljesítő juttatót, hanem a szolgáltatást igénybe vevő magánszemélyt terheli az általa igénybe vett önsegélyező szolgáltatás értékének mértékéig [Szja-tv. 28. § (1) bekezdés e) pont].Az önkéntes pénztár célzott szolgáltatásként nyújtott szolgáltatásából a pénztárnak nem kell adóelőleget megállapítania, az adóelőleg megfizetésére a magánszemély kötelezett [Szja-tv. 46. § (2) bekezdés d) pont db) alpont]. A szociális hozzájárulási adó szempontjából az önsegélyező célzott szolgáltatás tekintetében az önsegélyező önkéntes pénztár nem minősül kifizetőnek. Mivel nem minősül kifizetőnek, nem az önkéntes pénztárt terheli a szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség. Az önsegélyező célzott szolgáltatást, mint egyéb jövedelmet, 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó terheli, melynek megfizetésére a magánszemély kötelezett [Szocho-tv. 1. § (1) bekezdés, 18. § (4) bekezdés c) pont cb) alpont].A magánszemély tehát akkor szerez jövedelmet, amikor az önsegélyező szolgáltatást[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. május 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6062