tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott autópálya-matrica tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Autópálya-matrica adója

Kérdés: Milyen adófizetési kötelezettség terheli 2011-ben a céges autókra vásárolt autópálya-matrica, a magánszemély részére saját autójához hivatali, üzleti utazáshoz vásárolt autópálya-matrica, illetve a magánszemély részére munkába járásra használt gépkocsihoz vásárolt autópálya-matrica díját?
Részlet a válaszból: […]munkavédelemről szóló törvény előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása), akkor sem, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő hasznosítás, használat, igénybevétel mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel, kivéve, ha e törvény a hasznosítást, használatot, igénybevételt vagy annak lehetőségét adóztatható körülményként határozza meg." Ezért ha a kifizető a magánszemély hivatali, üzleti útjához biztosít autópálya-matricát, nem keletkezik ezen a címen adókötelezettség. A magánszemély hivatali, üzleti útját a kiküldetési rendelvény, illetve a magánszemély útnyilvántartása bizonyítja. A matrica érvényességi idején belüli esetleges magáncélú használat nem keletkeztet adókötelezettséget. Ha az utazás során nincs szükség autópálya igénybevételére, a kifizető azt mégis biztosítja, a magánszemély szerez adóköteles, összevonandó jövedelmet. Az adókötelezettség jogcímét az határozza meg, hogy a hivatali útra milyen jogviszonyban került sor. Az Szja-tv. 25. § (2) bekezdése alapján "A nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet - figyelemmel a (3)-(4) bekezdés rendelkezéseire is - a munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén a) az utazási bérlettel, az utazási jeggyel történő, az említett kormányrendelet által előírt elszámolás ellenében, legfeljebb a bérlet, a jegy árát meg nem haladó értékben (ideértve azt az esetet is, ha a juttatás a munkáltató nevére szóló számla ellenében történő térítés formájában valósul meg), vagy b) költségtérítés címén (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is) ba) a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy bb) hazautazásra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 9 forint értékben kap a magánszemély. (3) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott összeget meghaladó[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. május 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3388
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Autópálya-matrica közterhei

Kérdés: Valóban magáncélú használatnak számít-e az úthasználati díj (autópálya-matrica) bruttó értékének 50 százaléka, és ezt is terheli-e az 54 százalékos adófizetési kötelezettség?
Részlet a válaszból: […]útnyilvántartás szükséges. A matricára vonatkozó útnyilvántartás az egyébként is vezetett útnyilvántartás részeként vezethető, de megengedhető az is, ha attól független, az úthasználati díjak nyilvántartására szolgáló útnyilvántartást vezetnek. A nyilvántartásból ki kell tűnnie az úthasználatra jogosultság időszakában az üzleti, hivatali, illetőleg a magáncélú futásteljesítménynek. Ha a magáncélú használatot nem akarja vagy nem tudja meghatározni a kifizető, vagy a magánszemély a nyilvántartást nem vezeti, akkor a kifizető választhatja, hogy a matrica árának 50 százalékát tekinti a természetbeni juttatás alapjának. A kifizető döntése csak egy matrica, bérlet tekintetében érvényes, tehát akár éven belül, minden egyes autópálya-matricával kapcsolatos adókötelezettsége megállapításakor dönthet, hogy milyen megoldást választ. Az autópálya-matrica juttatásakor a magáncélú használat vagy a matrica értékének 50 százaléka után kell a kifizetőnek 44 százalék, 2006. szeptember 1-jét követő juttatás esetén 54 százalék személyi jövedelemadót megfizetni. A juttatás időpontjának, az adó mértékének meghatározása nem okozhat gondot akkor, ha a kifizető az egyszerűbb elszámolási módot alkalmazza, és a matrica árának 50 százaléka után adózik. Ha az adóalapot a tényleges magánhasználat alapján állapítják meg, akkor erre értelemszerűen a matrica érvényességi idejét követően, a hivatali magáncélú utak szétválasztása után van lehetőség. Kérdés, hogy hány százalék adó terheli a kifizetőt a magáncélú használat tételes kimutatásakor, ha a matrica érvényességi ideje szeptember 1-jét megelőzően indult, és szeptember 1-jét követően ér véget. Az általános szabályokból[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. október 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1588
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,