tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott ápolási díjban részesülő nyugdíjas személyek tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ápolási díjban részesülő nyugdíjas személy nyugdíjának növelése

Kérdés: Valóban jogosult a nyugellátása kiegészítésére az a nyugdíjas személy, aki több mint hat évig ápolási díjban részesült az édesanyja gondozása miatt, ezért csak napi 2 órás állást tudott vállalni? Amennyiben igen, milyen jogcímen és hol kell elindítani az igénylést?
Részlet a válaszból: […]részesül, az ápolási díj összege után már nem kell nyugdíjjárulékot fizetnie, ezáltal újabb szolgálati időt nem szerezhet. Nyugdíjjárulék-fizetés hiányában az öregségi nyugdíj mellett folyósított ápolási díj után nem kérhető sem a nyugdíj kiegészítése, emelése, sem pedig újraszámítása. Más a helyzet viszont, ha az öregségi nyugellátásban részesülő a nyugellátása mellett munkát vállal. A saját jogú nyugellátásban részesülő személy - ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel - saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával megegyező nyugdíjnövelésre szerezhet jogosultságot. A nyugellátás növelése egyelőre csak a jogosult külön kérelme alapján lehetséges, azonban egy, jelenleg még nem elfogadott törvényjavaslat szerint a nyugellátás növelésére 2017. január 1-jétől hivatalból fog sor kerülni.A növelésre irányuló kérelmet évente egy alkalommal, legkorábban a kereset, jövedelem megszerzését követő naptári évben lehet benyújtani a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szervénél. A kérelmet kizárólag az erre a célra rendszeresített K27. számú nyomtatványon lehet előterjeszteni. Az igénybejelentő lap bármely megyei (fővárosi) kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatási szervénél beszerezhető, illetőleg letölthető a www.onyf.hu internetes oldalról a "Nyomtatványok -> Nyomtatványtár"[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. november 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5237