tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott adómentes közlekedési kedvezmény tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Adómentes közlekedési kedvezmény

Kérdés: Keletkezik valamilyen közteher-fizetési kötelezettség abban az esetben, ha egy közlekedési szolgáltatást végző munkáltató a munkavállalójának adómentesen egész évre szóló díjmentes utazást lehetővé tevő bérletet juttat, de a munkavállaló munkaviszonya év közben megszűnik, a bérletet azonban továbbra is használhatja?
Részlet a válaszból: […]támogatásban részesülő volt munkavállalójának,d) halálos üzemi balesetet szenvedett volt munkavállaló igényjogosult hozzátartozójának,e) az a)-c) pontban említett személy igényjogosult hozzátartozójának,f) a közlekedési szolgáltatónál szakmai gyakorlaton tanulószerződés vagy hallgatói szerződés alapján részt vevő szakképző iskolai tanulónak, felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgatónak, valamint tanulószerződés nélkül a szorgalmi idő befejezését követő összefüggő szakmai gyakorlaton részt vevő szakképző iskolai tanulónak.A 498/2013. Korm. rendelet nem rendezi azt a kérdést, hogy az adómentesség fennmarad-e akkor is, ha az a jogviszony, amelyre tekintettel az adómentes közlekedési kedvezményt biztosítják, megszűnik, pl. a munkaviszony vagy a hozzátartozói státusz megszűnik.Ezért annak megválaszolására, hogy az adómentesség fennmarad-e a jogviszony megszűnésével, az Szja-tv. általános szabályait kell értelmezni.Az Szja-tv. 1. §-ának (3) bekezdése alapelvi szinten a következőképpen szabályoz: "A magánszemély minden jövedelme adóköteles. Ettől eltérő szabályt, az adóból kedvezményt a kivételes célok érdekében - e törvény alapelveinek figyelembevételével - csak törvény állapíthat meg..."A (4) bekezdés rendelkezése: "Az adókötelezettséget, az adó mértékét befolyásoló, a magánszemély adójának csökkenését eredményező eltérő szabály, adókedvezmény annyiban alkalmazható, illetőleg érvényesíthető, amennyiben az annak alapjául szolgáló szerződés, jogügylet, más hasonló cselekmény tartalma megvalósítja az eltérő szabály, az adókedvezmény célját."Törvényi felhatalmazás alapján[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. március 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4680
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,