tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott adókötelezettség tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Franciaországba kiküldött munkavállaló személyijövedelemadó-fizetési kötelezettsége

Kérdés: Melyik országban adózik a munkaviszonyból származó jövedelem, ha a magyar állandó lakhellyel rendelkező munkavállalót a magyar munkáltatója kiküldi dolgozni Franciaországba egy olyan céghez, amely nem a leányvállalata? A munkavégzés Franciaországban történt, a bért egy francia cég fizette ki, társadalombiztosítási járulékokat vontak a dolgozótól, de személyi jövedelemadót nem. A munkavállaló ez idő alatt Magyarországon megkapta az alapbérét, ami után valamennyi közterhet megfizettek. A dolgozó 183 napnál kevesebb időt dolgozott külföldön.
Részlet a válaszból: […]másik államban végzik. Amennyiben a munkát ott végzik, úgy az ezért kapott térítés ebben a másik államban adóztatható. (2) Tekintet nélkül az (1) bekezdés rendelkezéseire, az a térítés, amelyet az egyik államban illetőséggel bíró személy a másik államban végzett nem önálló munkáért kap, csak az először említett államban adóztatható, ha a) a kedvezményezett a másik államban a vonatkozó adózási évben nem tartózkodik összesen 183 napot meghaladó időszakban vagy időszakokban, és b) a térítést olyan munkaadó fizeti vagy olyan munkaadó nevében fizetik, aki nem bír illetőséggel a másik államban, és c) a térítést nem a munkaadónak a másik államban levő telephelye vagy állandó berendezése viseli. (3) Tekintet nélkül e cikk előző rendelkezéseire, a nemzetközi forgalomban üzemeltetett tengeri hajó, légi jármű vagy közúti szállítást végző jármű fedélzetén vagy a belvízi hajózás céljaira szolgáló hajó fedélzetén végzett nem önálló munkáért kapott térítés abban az államban adóztatható, amelyben a vállalkozás tényleges üzletvezetésének helye van." Az egyezmény alapján a nem önálló munkából származó jövedelem főszabály szerint a magánszemély illetősége szerint államban adóztatható, kivéve ha a munkát a másik államban végzi. E főszabály alapján tehát a Franciaországban kiküldetés keretében munkát végző munkavállaló adókötelezettségét - a munkavégzés első napjától - Franciaországban teljesíti. A főszabálytól eltérően nem a munkavégzés helyén, hanem a magánszemélyt kiküldő országban (esetünkben Magyarország) keletkezik az adófizetési kötelezettség, ha - a külföldi államban való tartózkodás hossza (az egyezmény rendelkezésétől függően az adóévben, a naptári évben vagy bármely 12 hónapos időszakban) nem haladja meg a 183 napot, és - a díjazást olyan munkáltató fizeti (vagy olyan munkáltató nevében fizetik), aki nem bír illetőséggel a munkavégzés helye szerinti államban, és - a díjazás költségét nem a munkáltatónak a munkavégzés helye szerinti államban lévő telephelye viseli. Ha a hármas feltétel maradéktalanul teljesül, a külföldi munkavégzésre tekintettel kapott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. május 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3387