tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

17 találat a megadott 40 év jogosultsági idő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: 40 év jogosultsági idő

Kérdés: Mi az oka annak, hogy nem számolták el a GYES, az ápolási díj, illetve a GYOD idejét jogosultsági időként a nők kedvezményes nyugdíjának igénylésekor annál az édesanyánál, aki súlyosan beteg gyermekével 10 évig volt GYES-en, és az-óta 12 és fél éve ápolási díjban, illetve GYOD-ban részesül? Az ellátás iránti kérelmet azért utasították el, mert a kérelmező nem rendelkezik 30 év keresőtevékenységgel járó biztosítási idővel, csupán 8 év és 168 nappal. Az öregségi nyugdíjra jogosultsághoz 32 és 205 nap figyelembe vehető időt, az ellátás összegének megállapításához 33 év 1 nap figyelembe vehető időt állapítottak meg.
Részlet a válaszból: […]otthongondozási díját, vagy a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, vagy aki 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett.Hogy mit lehet e tekintetben keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jog-viszonnyal szerzett szolgálati időnek tekinteni, azt a Tny-tv. R. 12. szakasza taglalja. E hosszú felsorolástól itt eltekintünk, de az kétségtelenül nem tartalmazza a GYES és az ápolási díj idejét. Ennek az okát abban[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. május 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6435
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Jogosultsági idő 3 gyermek esetén

Kérdés: Figyelembe veszik a 8 jogosító évet egy 3 gyermekes édesanyánál a 40 éves jogosultsági idő számítása során abban az esetben, ha összesen csak 5 és fél évig volt GYES-en, és jelenleg már rendelkezik 32 év ledolgozott munkaviszonnyal, vagy még tovább kell dolgoznia?
Részlet a válaszból: […]jogosultsági időből legalább harminckét évet keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett. Ez az időtartam olyan nő esetén, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, vagy aki 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett, harminc év.Negyven év jogosultsági időből főszabály szerint nyolc év, olyan nő esetében pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a tíz év igazolható gyermekvállalás esetére nyújtott pénzbeli ellátások folyósításának idejével. A gyerekvállalás esetére nyújtott pénzbeli ellátások folyósítási idejének[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. május 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5743
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Nők kedvezményes nyugdíja

Kérdés: Valóban igénybe vehette volna már korábban a nők kedvezményes nyugdíját egy 1962. január 2-án született nő, aki 1977. december 1-jétől megszakítás nélkül dolgozik, és 2 gyermeke van, akikre tekintettel összesen 5 évig volt GYES-en? Egy információ szerint jogosult lenne gyermekenként 1-1 év szolgálati időre?
Részlet a válaszból: […]gyermekkedvezmény szabályai alapján "jóváírt" évek ellenére sem kérhette volna korábban a nők számára negyven év jogosultsági idő alapján igénybe vehető öregségi nyugdíj megállapítását, hiszen az így szerzett évek a nők kedvezményes nyugdíjazásánál kizárólag a szolgálati időt növelik, a jogosultsági idő tartamát nem. Ne felejtsük el, hogy negyven év jogosultsági idő alapján az öregségi teljes nyugdíj akkor állapítható meg, ha az igénylő keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati ideje eléri a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, vagy aki 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett, a harminc évet. Az előbbiekben ismertetett jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken.A nők kedvezményes nyugdíjának igénybevételéhez az első teendő, hogy megtudjuk, hogy pontosan hány év szolgálati idővel rendelkezünk, és hogy a megszerzett szolgálati időnkből mennyi ismerhető el keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági időként, és mennyit tudunk családi szerepvállalással igazolni. A szolgálati idő, illetve a jogosultsági idő mennyiségét adategyeztetési eljárás keretében ismerhetjük meg. Az adategyeztetési eljárást csak ügyfélkapus regisztrációval rendelkező személyek tudnak kezdeményezni. A regisztráció bármely okmányirodában,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5674

4. találat: 40 év jogosultsági idő

Kérdés: Milyen nyomtatványt kell kitölteni abban az esetben, ha egy magánszemély meg szeretné tudni, hogy mikor lesz meg a nők kedvezményes nyugdíjának igényléséhez szükséges 40 év jogosultsági ideje?
Részlet a válaszból: […]található "Nyomtatványok" menüpontban a "További nyomtatványok" címszó alatt érhető el, vagy megtekinthető a következő linken: https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/m/2017/tovabbinyomtatvanyok/Krelemhatsgibizonytvnykilltsra.pdf.Az életkortól független, a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának igénybevételéhez szükséges jogosultsági időn túl hatósági bizonyítványt kiállítása kérhető a biztosításban töltött teljes vagy meghatározott időszakokról, a korkedvezményre jogosító időkről, a volt foglalkoztató adatairól, az 1987. december 31-ét követő időszakra[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. január 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5635

5. találat: 40 év jogosultsági idő

Kérdés: Hogyan számítják be a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges 40 éves jogosultsági időbe a súlyosan és tartósan beteg gyermek ápolásának időszakát?
Részlet a válaszból: […]számára ad lehetőséget arra, hogy 30 év munkavégzés utáni járulékfizetéssel és 10 év gyermeknevelési idővel érje el a 40 év jogosultsági időt.A nők számára 40 év jogosultsági idő alapján igénybe vehető nyugellátáshoz akkor kell 30 év munkajövedelem utáni járulékfizetési időt igazolni, ha súlyosan fogyatékos gyermek otthoni ápolása céljából ápolási díjat állapítottak meg számára. Az ápolási díj bevezetése előtti idő figyelembevételéről a Tny-tv. R. 12. §-a (3) bekezdésének b) pontja úgy rendelkezik, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyermek ápolása az ápolási díjjal esik egy tekintet alá, ha az a Tny-tv. R. 29. §-a (5) bekezdésének[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. szeptember 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5523
Kapcsolódó tárgyszavak:

6. találat: Ápolási díj figyelembevétele jogosultsá gi időként

Kérdés: Jogosultsági időnek számít az anyósa gondozására tekintettel 5 évig folyósított ápolási díj időszaka egy 1957-ben született nőnek, akinek ezzel meg is lenne a szükséges jogosultsági ideje?
Részlet a válaszból: […]a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás ideje, valamint ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő, valamint a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő minősül jogosultsági időnek. Jogosultsági időként kell figyelembe venni 1998. január 1-jét megelőzően a biztosított háromévesnél fiatalabb gyermek gondozása vagy tízévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén igénybe vett fizetés nélküli szabadságának tartamát, ami a gyermekgondozást segítő ellátásban eltöltött idővel esik egy tekintet alá. Emellett ugyancsak a jogosultsági idő körébe tartozik, és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel esik egy tekintet alá a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, tizenkét évesnél fiatalabb, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek gondozása címén 1998. január 1-jét megelőzően igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama.A fentiekben felsorolt, jogosultsági időként elismerhető szolgálati időből összesen negyven évvel kell rendelkezni a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultság megszerzéséhez. A nők kedvezményes öregségi nyugdíja negyven év jogosultsági idő ellenére is csak[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. február 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5324

7. találat: Alkalmi munkavállalás figyelembevétele a nők kedvezményes nyugdíjánál

Kérdés: Hogyan veszik figyelembe a nők 40 éves jogosultsági ideje alapján járó kedvezményes nyugdíjnál az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás időszakát?
Részlet a válaszból: […]pedig keresetként kell figyelembe venni. Mivel az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatott személy biztosítása azokon a ténylegesen ledolgozott napokon állt fenn, amelyek után a közterhet lerótták, ezért szolgálati időként, illetve jogosultsági időként is csak azokat a napokat lehet figyelembe venni, melyek után közteherjegy-fizetés történt.Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás ideje a nők negyven év jogosultsági[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. február 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5323
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

8. találat: Nők kedvezményes nyugdíja

Kérdés: Mikor mehet el a 40 év jogosultsági idő után járó kedvezményes nyugdíjba az a nő, aki 1977. augusztus 15-én állt munkába, és folyamatosan egy munkahelyen dolgozott, közben 7 és fél évet gyermekgondozással töltött, és több hónapig táppénzen is volt? Beleszámít a táppénz a szolgálati időbe?
Részlet a válaszból: […]segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel, vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő minősül.Ez utóbbiak körébe tartozik 1998. január 1-jét megelőzően a biztosított háromévesnél fiatalabb gyermek gondozása, vagy tízévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén igénybe vett fizetés nélküli szabadságának tartama, ami a gyermekgondozást segítő ellátásban eltöltött idővel esik egy tekintet alá. Ugyancsak jogosultsági időnek számít, és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel esik egy tekintet alá a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, tizenkét évesnél fiatalabb, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek gondozása címén 1998. január 1-jét megelőzően igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama.A nők kedvezményes öregségi nyugdíjának megállapítása szempontjából keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági időnek minősül a táppénz időtartama is, azonban nem jogosultsági idő a passzív, vagyis a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama.A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra való jogosultságszerzésénél nem, de a nyugdíj összegének meghatározása során figyelembe kell venni azokat az időtartamokat is, amelyek jogosultsági időként nem, de szolgálati időként elismerhetők. Ilyen a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékkal szerzett szolgálati idő is, de idesorolható a munkanélküli-segély, az álláskeresési támogatás, a munkanélküli-járadék, a vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli- segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a rehabilitációs járadék folyósításának időtartama, az egyébként szolgálati időként elismerhető tanulmányi idő, de ugyanígy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. január 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5285

9. találat: Jogosultsági idő

Kérdés: A keresőtevékenység mellett mivel lehet még a nők 40 év alapján szerezhető kedvezményes nyugdíjához jogosultsági időt szerezni?
Részlet a válaszból: […]csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött időt, vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati időt lehet figyelembe venni.Ez utóbbiak közé tartozik, és a gyermekgondozást segítő ellátásban eltöltött idővel esik egy tekintet alá a fizetés nélküli szabadság időtartama, ha azt a kérelmező 1998. január 1-jét megelőzően háromévesnél fiatalabb gyermek gondozása vagy tízévesnél fiatalabb gyermek ápolása címén vette igénybe.A súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel esik egy tekintet alá a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, tizenkét évesnél fiatalabb, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek gondozása érdekében 1998. január 1-jét megelőzően kapott fizetés nélküli szabadság időtartama.Családi szerepvállalással főszabály szerint maximum nyolc évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5065

10. találat: Külföldi biztosítási jogviszony beszámítása a jogosultsági időbe

Kérdés: Beszámítható a 40 éves jogosultsági időbe a másfél éves, Hollandiában szerzett biztosítási idő? Érdemes ezzel foglalkozni az adategyeztetési eljárás során?
Részlet a válaszból: […]alá eső, EGT-tagállamban (így például Hollandiában) szerzett, és az illetékes külföldi szerv által igazolt időszakokat is figyelembe kell venni.Az adategyeztetési eljárás természetesen kitér az ilyen jellegű időkre is. A Tny-tv. R. 89/A. §-a értelmében az ügyfél kérelmére a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a szolgálati időről, jogosultsági időről az egyeztetési eljárás során tájékoztatást ad a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek vagy szociális biztonsági (szociálpolitikai) egyezmény hatálya alá tartozó, külföldön szerzett szolgálati időről.Ezzel összefüggésben meg kell említenünk azt is, hogy a Tny-tv. R. 3. §-a úgy rendelkezik, hogy az egyeztetési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. március 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 4991
| 1 - 10 | 11 - 17 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést