tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott 100 ezer forintos pénzjuttatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Pénzben kapott béren kívüli juttatás értékhatárának átlépése

Kérdés: Hogyan kell eljárni az adókötelezettség rendezésének érdekében abban az esetben, ha egy kilépő dolgozó, aki a béren kívüli juttatásként pénzösszeget is kap, az időarányosnál már több juttatásban részesült?
Részlet a válaszból: […]adókötelezettséget megállapítani. Ha a magánszemély béren kívüli juttatásra jogosító jogviszonya úgy szűnik meg, hogy a megszűnéskor a munkáltatótól az adóévben szerzett (1) bekezdés a) pontja szerinti juttatás értéke az éves keretösszeget meghaladja, a meghaladó rész után a jogviszony megszűnésekor, a megszűnés hónapja kötelezettségeként a juttatásra jogosító jogviszony alapján kell az adókötelezettséget megállapítani azzal, hogy e meghaladó rész a 69. § (2) bekezdése szerinti közteheralap számításánál figyelmen kívül hagyható, vagy az e (meghaladó) közteheralap után már megfizetett közterhek az önellenőrzésre vonatkozó szabályok szerint helyesbíthetők."E szabályozás alapján a jogviszony év közbeni megszűnésekor az időarányos keretösszeget meghaladó összeg - adózási szempontból - béren kívüli juttatásból átminősül munkaviszonyból származó jövedelemmé. A munkaviszonyból származó jövedelem adókötelezettségét a megszűnés hónapja kötelezettségeként kell megállapítani, ugyanakkor az így átminősített jövedelemre már nem kell alkalmazni a nem pénzbeli juttatások adózási szabályát, azaz nem kell a 18 százalékkal emelt adóalapra 15 százalék személyi jövedelemadót és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetni. Ha ezek a közterhek korábban megfizetésre kerültek, akkor az önellenőrzéssel helyesbíthető.Másként minősül, ha a munkáltató szabályzata alapján az időarányos keretet túlhaladó részt a munkavállalónak vissza[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. október 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5538