tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló szülése

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2020. május 12. (Társadalombiztosítási Levelek 378. szám, 6433. kérdés)

Olvasói kérdés Milyen ellátásokra lesz jogosult az a munkavállaló, aki 2016 óta áll jelenlegi munkáltatója alkalmazásában, a veszélyhelyzet miatt 2020. április 1-jétől fizetés nélküli szabadságon van, mert a munkáltatója átmenetileg bezárt, és első gyermeke előreláthatóan 2020. június közepén fog megszületni?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, így táppénzre, CSED-re, GYED-re.Az Mt. 127. §-a rendelkezik a szülési szabadságról. Ennek értelmében az anya 24 hét szülési szabadságra jogosult. A szülési szabadságot az anya igénybe veheti a gyermek születése napjától, de a szülés várható időpontját megelőző 28 nap bármelyikétől is, ez az édesanya döntésén múlik. Mivel jelen esetben a dolgozó munkaviszonya nem szűnt meg, a szülési szabadságot a munkáltató köteles kiadni, s e naptól a biztosításának szünetelése megszűnik, a biztosítása helyreáll. Erről azért tájékoztatjuk, mert szorosan összefügg az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaira (csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj) való jogosultságáról. A szülési szabadság időtartamára járó ellátás a csecsemőgondozási díj. Jogosultságának feltétele, hogy az anya biztosított legyen, és a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napi biztosításban töltött idővel rendelkezzen. A biztosításban töltött időnek ebben az esetben nem kell folyamatosnak[…]

Figyelmébe ajánljuk

Milyen ellátásokra lesz jogosult a táppénzjogosultság letelte után az a munkavállaló, aki 2013. október 29-étől rendelkezik folyamatos biztosítási idővel, 2014. február 12-étől veszélyeztetett terhessége miatt keresőképtelen, és 106 napig táppénzre jogosult?

Tovább a teljes cikkhez

Milyen egészségbiztosítási ellátásokra jogosult az az édesanya, akinek első gyermeke 2010. július 25-én született, 2009. április 1-jétől 2010. május 31-ig határozott időre szóló szerződéssel volt foglalkoztatva, 2010. június 1-jétől június 30-ig táppénzben részesült,...

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan változott a szüléshez kapcsolódó ellátásokról szóló jogszabály 2014-ben?

Tovább a teljes cikkhez

Igényelhet terhességi-gyermekágyi segélyt a 2014 márciusában születendő gyermeke után az édesanya abban az esetben, ha a jelenleg 11 hónapos gyermek után az édesapa kapja a GYED-et?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére