tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott GYET-ben részesülő munkavállaló szülése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ellátások negyedik gyermek szülése esetén

Kérdés: Milyen ellátásokra lesz jogosult negyedik gyermeke születését követően az édesanya, aki 2016. november 11-től három kiskorú gyermeke után gyermeknevelési támogatásban részesül, a 2013. november 10-én született legkisebb gyermekére tekintettel folyósított GYES ideje alatt, 2016 januárjában visszament dolgozni a korábbinál rövidebb, heti 16 órás munkaidőben, és a szülés várható ideje október 5-e? Az anya 2017 júliusától előreláthatólag veszélyeztetett terhesség miatt keresőképtelen állományba fog kerülni. Jogosult lesz táppénzre a szülésig ebben az esetben? Amennyiben igen, akkor kaphatja tovább a GYET-et a táppénzfolyósítás ideje alatt?
Részlet a válaszból: […]származó jövedelmét lehet figyelembe venni (Eb-tv. 49. §).A táppénzfolyósítás időtartama nem befolyásolja a gyermeknevelési támogatás folyósítását. A két ellátás egyidejűleg folyósítható a Cst. 27. §-a (1) bekezdésének a) és aa) pontjaiban foglaltakra tekintettel.Az anya a gyermek születésétől csecsemőgondozási díjra jogosult, hiszen az Eb-tv. 40. §-ában előírt jogosultsági feltételekkel rendelkezik.A csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál - ha a gyermeke 2017. november 11-e előtt születik - alkalmazni lehet az Eb-tv. 42. §-ának (4a) bekezdésében foglalt előnyszabályt. E szerint ha a gyermek a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) folyósításának megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a jelenlegi szabályok alapján számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell a csecsemőgondozási díjat megállapítani és folyósítani. Mivel az anya munkaidejét csökkentették, valószínű, hogy a keresete is arányosan csökkent, ezért a számítási szabályok alapján a csökkentett keresettel lehet számolni. Feltételezhető, hogy az így kiszámított CSED naptári napi alapja kevesebb, mint a korábban megállapított és folyósított csecsemőgondozási díj. Az előnyszabály alkalmazásával a kedvezőbb összegű csecsemőgondozási díjat lehet folyósítani az anya részére.Az Eb-tv. 42/A. §-ában foglaltak alapján a negyedik baba után gyermekgondozási díjra is jogosult. Valószínű, hogy a gyermekgondozási díj összegének megállapításánál[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5439