tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

11 találat a megadott előrehozott öregségi nyugdíjas tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez! Túl sok találat esetén az oldal alján lévő keresővel tovább szűkítheti a találatok körét.

1. találat: Előrehozott öregségi nyugdíjas köztisztviselő kereseti korlátja

Kérdés: Vonatkozik a 2012. évi kereseti korlát arra a köztisztviselőre is, aki 2007. július 29-től előrehozott öregségi nyugdíjban részesül, de azóta is folyamatosan dolgozik? Amennyiben igen, akkor januártól vagy júliustól kell figyelembe venni a keresetet? A munkavállaló 2012. július 29-én betölti a 62. életévét.
Részlet a válaszból: […]összegének tizennyolcszorosát (éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Ha a nyugdíjas 2007. december 31-én a 2011. évi CLXVII. tv. 1. §-ának c) pontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban - pl. előrehozott öregségi nyugdíjban - részesült, a 2012. június 30-át követően szerzett jövedelem vehető figyelembe [Tny-tv. 83/B. § (1) bekezdése].[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. október 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3877

2. találat: Előrehozott öregségi nyugdíjban részesülő személy keresőtevékenysége

Kérdés: Vonatkoznak-e a jogszabályváltozások arra az előrehozott öregségi nyugdíjban részesülő személyre, aki 2012 áprilisában tölti be a 62. életévét? Lehet-e kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó a juttatás megtartása mellett, és ha igen, milyen járulékfizetési kötelezettség terheli? Változik-e valami az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után?
Részlet a válaszból: […]előtti ellátásban részesülő személynek 2012. január 1-jétől az ellátása mellett elért jövedelemből - függetlenül attól, hogy magán-nyugdíjpénztári tag-e - 10 százalék nyugdíjjárulékot, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot, 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint 1,5 százalék munkaerő-piaci járulékot kell fizetnie. A korhatár alatti ellátásban részesülő egyéni vállalkozó esetében ez annyit jelent, hogy 2012. január 1-jétől már nem minősül kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozónak, ezért 10 százalék nyugdíjjárulékot, valamint vállalkozói jövedelem szerinti adózás esetén a vállalkozói kivét, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelem után 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, ezen belül 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot, 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, 1,5 százalék munkaerő-piaci járulékot kell fizetnie. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér (2012. évben 93 000 forint), az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. A kérdező járulékfizetési kötelezettsége egészen az öregségi nyugdíjkorhatár (esetében 62 év) eléréséig áll fenn. Főszabály szerint, ha a korhatár előtti ellátásban részesülő a nyugdíjkorhatárát betölti, az ellátást változatlan összegben öregségi nyugdíjként kell tovább folyósítani. (Ez nem vonatkozik az országgyűlési képviselők számára folyósított korhatár előtti ellátásban, valamint a szolgálati járandóságban[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. február 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3648
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Előrehozott öregségi nyugdíjas vállalkozó jogállása

Kérdés: Érinti-e egy előrehozott öregségi nyugdíjas egyéni vagy társas vállalkozó kiegészítő tevékenységű tagi jogállását, ha a járulékköteles keresete meghaladja az éves keretösszeget, és ezért a nyugdíjfolyósítás szünetel? Milyen járulékokat kell megfizetni erre az időszakra?
Részlet a válaszból: […]is kiegészítő tevékenységet folytatónak tekintendő, és csak a havi 5100 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék, valamint - tényleges jövedelem esetén - a 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli. Arra azonban fel kell hívnunk a figyelmét, hogy 2012. január 1-jét követően fordul a kocka, és (a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig) megszűnik kiegészítő tevékenységű jogállása, hiszen a 2011. évi CLXVII. tv. alapján a nyugdíja korhatár előtti ellátássá alakul át, amely viszont már nem tekintendő saját jogú nyugdíjnak. Ez viszont azzal jár, hogy biztosított társas vállalkozóvá válik, és - amennyiben másutt nincs heti 36 órát elérő jogviszonya -[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. január 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3604
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Előrehozott öregségi nyugdíjas munkavállaló kereseti korlátja

Kérdés: Hol található magyarázat arra vonatkozóan, hogy mennyi a kereseti korlátja annak a munkavállalónak, aki 2011. május hónaptól veszi igénybe az előrehozott öregégi nyugdíjat, tehát a 62. életévét még nem töltötte be? Kell-e arányosítani ebben az esetben, vagy a teljes keretet felhasználhatja?
Részlet a válaszból: […]Ennek az oka az, hogy az éves kereseti korlát egy abszolút szám, minden érintettre azonos módon vonatkozik, függetlenül a nyugdíjazás tárgyévi időpontjától, illetve a jogviszony kezdetétől, tartamától. Ez azt jelenti, hogy 2011-ben az a munkavállaló is 18 x 78 000 forint = 1 404 000 forint nyugdíjjárulék alapját képező jövedelmet érhet el nyugellátása korlátozása
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. május 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3380

5. találat: Év közben nyugdíjba vonuló munkavállaló kereseti korlátja

Kérdés: Hogyan alakul az előrehozott öregségi nyugdíj mellett elérhető kereset keretösszege annak a munkavállalónak az esetében, aki 2011. április 1-jével lesz nyugdíjas? Arányosan csökken, vagy a teljes keretösszeget kihasználhatja?
Részlet a válaszból: […]elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Ha az éves keretösszeg elérése a tárgyév decemberében történik meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást vissza kell fizetni. Ez a szabály vonatkozik azokra a nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyekre is, akik korkedvezményes nyugdíjban, bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjában, az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjban, vagy a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjban, valamint a nők kedvezményes nyugdíjában részesülnek. Azonban nem kell[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. március 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3317

6. találat: Előrehozott öregségi nyugdíjas munkavállaló jövedelme

Kérdés: A minimálbér tizennyolcszorosát vagy annak arányos részét kaphatja jövedelemként 2010. október-december, illetve 2011. január-április hónapokban az a munkavállaló, aki 2011 áprilisában tölti be a 62. életévét, és 2010. október hónapban előrehozott öregségi nyugdíjba megy?
Részlet a válaszból: […]bányásznyugdíjban, d) korengedményes nyugdíjban, e) az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjában, f) az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjban vagy g) a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjban részesülő személy a tárgyévben a Tbj-tv. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban áll, illetőleg egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Ha az a)-g) pont szerinti nyugellátásban részesülő személy által fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. november 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3152

7. találat: Előrehozott öregségi nyugdíj szüneteltetése

Kérdés: Felfüggesztheti-e a nyugdíját, és dolgozhat-e tovább jelenlegi munkahelyén az az 1951. január 2-án született férfi, aki 45 év szolgálati idővel rendelkezik, és 2011. január 2-án, 60 éves kora betöltésekor előrehozott öregségi nyugdíjba kíván vonulni?
Részlet a válaszból: […]keretösszeg elérését követő hónap első napjától a tárgyév december 31-ig az előrehozott öregségi nyugdíjat a nyugdíjfolyósító szervnek szüneteltetnie kell. Ha a jövedelem a keretösszeget decemberben haladja meg, akkor a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a december havi előrehozott öregségi nyugdíj összegét vissza kell fizetni. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság szüneteltetett nyugellátás újra folyósításáról a következő év januárjától gondoskodik. A nyugdíj szüneteltetésére mindaddig sor kerül, amíg az ellátásban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem tölti, ugyanis ettől az időponttól az előrehozott öregségi nyugdíjat a nyugdíjfolyósító szerv hivatalból nem, csak a biztosítási jogviszonyban álló jogosult kérelmére szüneteltetheti. A nyugellátás szüneteltetésének szabályai az előrehozott, illetőleg a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjban részesülő személyeken kívül vonatkozik azokra is, akik korkedvezményes nyugdíjban, bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban, az egyes művészeti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. november 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3151

8. találat: Előrehozott öregségi nyugdíjas munkavállaló munkába lépésének napja

Kérdés: Mikortól léphet újra munkába az az 1949. november 5-én született férfi, akinek a munkaviszonya 2009. november 4-én megszűnt, és 2009. november 5-től előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult? Mennyi lehet a munkavállaló havi munkabére?
Részlet a válaszból: […]kötelezettséget, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják. Havi munkabérére vonatkozóan a jogszabály nem tartalmaz megkötést, viszont attól a naptól kezdve, amikor a szerzett jövedelme eléri a minimálbér 12-szeresét, illetve 2010-ben a minimálbér 18-szorosát, a nyugellátást szüneteltetni kell. Amennyiben az említett összeghatárt december hónapban lépi túl a jövedelem, akkor pedig a december[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. január 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2820

9. találat: Munkaviszony megszüntetése előrehozott öregségi nyugdíj miatt

Kérdés: Kötelezhető-e nyugdíjba vonulásra az a munkavállaló, aki 2008. augusztus 9-én töltötte be az 57. évét, szolgálati ideje a születésnapján a nyugdíj-biztosítási igazgatóság megállapítása alapján 39 év 8 nap, de egyelőre nem kívánja igényelni az ellátást? Ha még ez év decemberében visszamenőlegesen kérné a nyugdíjának megállapítását 2008. augusztus 9-től, megteheti-e? Amennyiben kötelezik a nyugdíjba vonulásra a munkavállalót, jogosult lesz-e végkielégítésre?
Részlet a válaszból: […]megszerzése után saját jogú nyugdíjukat szüneteltetniük kell. A rendelkezések szerint az egyes naptári éveket külön-külön kell vizsgálni. Az éves "keretösszeg" az év első napján érvényes minimálbér 12-szerese. Mindaddig, amíg az adott évi (járulékalapot képező) keresete ezen a keretösszegen belül marad, keresete mellett a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban keresete a keretösszeget meghaladja, nyugdíját a következő hónaptól az év végéig szüneteltetnie kell, illetve a nyugdíjfolyósító szerv szünetelteti. Az Mt. rendelkezéseinek értelmében a munkaviszony megszüntethető a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével; rendes felmondással; rendkívüli felmondással; azonnali hatállyal a próbaidő alatt. Amennyiben a munkavállaló nem akarja megszüntetni a munkaviszonyát közös megegyezéssel, erre természetesen nem kötelezhető, tehát csak a felmondás jöhet szóba, ami viszont egy 57. életévét betöltött munkavállaló esetében nem egyszerű dolog. A felmondást először is indokolni kell, a felmondás indoka pedig csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Rendes felmondás esetén végkielégítés is megilleti a munkavállalót, amelynek mértéke a cégnél eltöltött évek arányában növekszik, azaz a) legalább három év esetén: egyhavi; b) legalább öt év esetén: kéthavi; c) legalább tíz év esetén: háromhavi; d) legalább tizenöt év esetén: négyhavi; e) legalább húsz év esetén: öthavi; f) legalább huszonöt év esetén: hathavi átlagkereset összege. A végkielégítés mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az - az öregségi nyugdíjra, továbbá - a korkedvezményes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. szeptember 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2334

10. találat: Előrehozott öregségi nyugdíjban részesülő munkavállaló kereseti korlátja

Kérdés: Milyen összeg lesz a kereseti korlátja annak a 2008. február 2-ától előrehozott öregségi nyugdíjban részesülő, 2008. április 1-jétől munkába álló személynek? A teljes évre vonatkozó 828 000 forintot, vagy a 8 hónapra jutó 552 000 forintot?
Részlet a válaszból: […]elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Tehát a fenti nyugellátások szüneteltetésére két feltétel együttes fennállása esetén kerülhet sor, azaz akkor ha a keresőtevékenységet folytató személy még nem töltötte be a 62. életévét, és ha a keresőtevékenységből származó jövedelme eléri az éves keretösszeget, ami 2008-ban a minimálbér (69 000 forint) tizenkétszerese (828 000 forint). Jelen esetben, ha a biztosítási jogviszony nem az év elejétől kezdődik, akkor kell a nyugellátást szüneteltetni, ha az áprilistól decemberig eltelt időszakban a nyugdíjjárulékának az alapja eléri a 828 000 forint összeget. Tehát függetlenül attól, hogy mely időponttól kerül sor a munkavégzésre, az éves keretösszeg mértéke nem változik. A változás csak abból a szempontból bír jelentőséggel, hogy az a személy, aki nem az év elejétől, azaz 2008. január 1-jétől dolgozik, annak a havi jövedelme meghaladhatja a minimálbért, ugyanis ha a tárgyévben pl. 8 hónapot dolgozik,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. március 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2110
| 1 - 10 | 11 | >>>>>>

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést