tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott ellátás megszüntetése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Korhatár előtti ellátás, rokkantsági ellátás megszüntetése

Kérdés: Mit jelent pontosan az a mondat, hogy a 2012. január 1-jétől bevezetett rokkantsági ellátás és korhatár előtti ellátás megszüntetésére azért kerül sor, mert "...foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor"? Korábban a korengedményes nyugdíjasnak, illetve a rokkantnyugdíjasnak előre be kellett jelentenie, ha jogviszonyt létesít? Mit kell tennie annak, aki már január 1-je előtt munkaviszonyban, tagi jogviszonyban állt?
Részlet a válaszból: […]Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól azt az értesítést kapta, hogy 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátásban részesül, akkor a soron következő felülvizsgálatig a "régi" szabályok szerint folytathat keresőtevékenységet. Amennyiben korábban III. csoportos rokkantsági nyugdíjban részesült, akkor arra kell figyelnie, hogy hat egymást követő hónapra vonatkozó bruttó keresetének, jövedelmének havi átlaga ne haladja meg a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét. Ha a rokkantsági nyugdíj összegének kétszerese kevesebb, mint a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összege, akkor pedig a minimálbér összegét. Amennyiben rendszeres szociális járadékban részesült, és a járadékot 2007. évet követően állapították meg, akkor hat egymást követő hónapra vonatkozó bruttó keresetének, jövedelmének havi átlaga nem haladhatja meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80 százalékát. A rendszeres szociális járadék 2008. évet megelőző megállapítása esetén keresőtevékenység miatt akkor kell a járadékot megszüntetni, ha a munkavégzés rendszeres, és a kereset négy hónap óta lényegesen nem kevesebb annál a keresetnél, amelyet a megrokkanás előtti munkakörében rokkantság nélkül elérhetne. Természetesen a járadékok esetében megrokkanás alatt munkaképesség-csökkenést, illetve egészségkárosodást kell érteni. (Nem dolgozik rendszeresen az, aki a munkakörére megállapított teljes munkaidőnél rövidebb munkaidőben dolgozik, ha pedig már a megrokkanást megelőzően is rövidebb munkaidőben dolgozott, akkor, ha munkaideje a megrokkanását követően tovább csökken. A jogszabályok nem írják elő a szükséges munkaidő-csökkentés minimummértékét, az Mt. pedig a felek megállapodására bízza a részmunkaidő hosszát, így annak a személynek, aki korábban, a megrokkanást megelőzően napi 8 órában dolgozott, munkaidejét napi 8 óránál rövidebb munkaidőben kell meghatározni. A kereset pedig akkor nem tekinthető lényegesen kevesebbnek, ha a keresetek közötti különbség nem éri el a húsz százalékot. Például havi 100 000 forint jövedelem esetén ez 80 000 forintot jelent.) A korábbi ellátására tekintettel 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátásban részesülő személy a felülvizsgálatát követően már az új szabályok szerint folytathat keresőtevékenységet, vagyis az elért jövedelem nagyságától függetlenül a rehabilitációs ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ha a jogosult 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásban részesül, akkor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. március 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 3681
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,