tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egyéni vállalkozó nő kedvezményes nyugdíjazása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Egyéni vállalkozó nő kedvezményes nyugdíja

Kérdés: Jogosult lehet a nők kedvezményes nyugdíjára egy jelenleg 56 éves egyéni vállalkozó nő, aki 18 éves kora óta folyamatosan dolgozik, és az elmúlt években a járulékbevallási és -fizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett? A?vállalkozó bevétele az utóbbi időszakban folyamatosan csökken, nehezen tudja fenntartani a vállalkozását. Van valamilyen lehetősége arra, hogy megvásárolja a nyugdíjjogosultsághoz szükséges időt, illetve hogy valamilyen módon igénybe vegye az ellátást?
Részlet a válaszból: […]szolgálati ideje eléri a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, vagy aki 1998. január 1-jét megelőzően ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szerzett, a harminc évet. Az előbbiekben ismertetett jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken.A nők kedvezményes nyugdíjának igénybevételéhez az első teendő, hogy megtudjuk, pontosan hány év szolgálati idővel rendelkezünk, és hogy a megszerzett szolgálati időnkből mennyi ismerhető el keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági időként, és mennyit tudunk családi szerepvállalással igazolni. A?szolgálati idő, illetve a jogosultsági idő mennyiségét adategyeztetési eljárás keretében vagy öregségi nyugdíj igénylésével ismerhetjük meg. Az adat-egyeztetési eljárást csak ügyfélkapus regisztrá-ció-val rendelkező személyek tudnak kezdeményezni, míg öregséginyugdíj-ügyben az igény elektronikusan, de postai úton vagy személyesen is bejelenthető. Ez utóbbi esetben a lakóhely vagy a tartózkodási hely szerint illetékes megyei kormányhivatal járási hivatalát kell felkeresni.Amennyiben a negyven év jogosultsági időből hiány-zik, a hiányzó éveket a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél köthető megállapodással nem lehet megvásárolni. A "hiányzó évek megvásárlása" nem a korábbi időpontban történő nyugdíjba vonulás, hanem az öregségi nyugellátás megállapításához hiányzó szolgálati idő megszerzésének lehetőségét jelenti. Fontos hangsúlyozni, hogy a megállapodás alapján szerzett szolgálati idő nem minősül keresőtevékenységgel szerzett szolgálati időnek, és családi szerepvállalással szerzett szolgálati időként sem ismerhető el, ezért a nők kedvezményes öregségi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. március 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5337