tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott duális képzés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Duális képzésben részt vevő hallgatók juttatásai

Kérdés: Milyen módon adható helyi, illetve távolsági bérlet a duális képzésben részt vevő hallgatók részére? Milyen adó és járulék terheli a munkaadót és a hallgatót ezen juttatás alapján? Milyen feltételekkel fizethető szabadságmegváltás a hallgatónak?
Részlet a válaszból: […]esetén az Szja-tv. általános szabályai lépnek életbe, az adókötelezettséget az Szja-tv. 2. §-ának (6) bekezdése alapján a felek között fennálló jogviszony és a szerzés körülményei figyelembevételével kell megállapítani. Ha a munkáltató például a munkába járás szabályai figyelembevételével távolságibérlet-juttatást nyújt, akkor ezen a jogcímen nem keletkezik bevétel.Az általánostól eltérő szabályozást az Szja-tv. 70. §-ának (3) bekezdése tartalmaz, mely szerint egyes más meghatározott juttatásként adóköteles a hallgatói munkaszerződés alapján a hallgató részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel. Ha a munkáltató által biztosított juttatások összességében meghaladják a minimálbért, és valamennyi hallgató részére azonos feltételekkel és módon ingyenes helyi bérletet juttatnak, akkor az egyes más meghatározott juttatásként adóköteles, az adóterhek a munkáltatót terhelik. Ha ennek feltételei nem állnak fenn, akkor nem önálló tevékenységből származó jövedelem keletkezik.A duális szakirányú oktatásban a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel a szakképzési munkaszerződés megkötésével munkaviszony jön létre (Szak-tv. 83. §). A tanulót, a képzésben részt vevő személyt a szakképzési munkaszerződés alapján díjazás illeti meg, havonta, pénzbeli juttatásként. A Szak-tv. R. 253. §-a szerint a munkabér összege legalább a tárgyév első hónapjának első napján érvényes minimálbér hatvan százaléka, de legfeljebb a minimálbér.A tanulót, illetve a képzésben részt vevő személyt a munkabéren felül egyéb juttatásként azonos mértékben megilletik a duális képzőhelyen a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy által választott szakmához szükséges szakképzettséggel betöltött munkakörben foglalkoztatottak részére biztosított juttatások, de ennek mértéke a tárgyév első napján érvényes minimálbért nem haladhatja meg [Szak-tv. 85. § (2) bekezdés, Szak-tv. R. 253. § (2) bekezdés].Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 4.11. pontja alapján adómentes a szakképzési munkaszerződés alapján a duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatásban részt vevő magánszemélynek a szakképzésről szóló törvény[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6716
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Duális képzésben részt vevő hallgatónak fizetett díjazás

Kérdés: Keletkezik adókötelezettsége a duális képzésben részt vevő hallgatónak abban az esetben, ha hallgatói munkaszerződés alapján a képzés teljes idejére díjazást kap?
Részlet a válaszból: […]minimálbért meg nem haladó mértékig. Az adómentesség az Szja-tv. 2016. június 16-án hatályba lépő módosulásának köszönhető, de már a 2015. szeptember 1-jét követően kifizetett díjazásokra alkalmazható.Az Szja-tv. korábban hatályos rendelkezése alapján a Felsőokt-tv. szerinti nappali tagozatos képzésben részt vevő hallgatók gyakorlati képzésének
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. augusztus 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5166
Kapcsolódó tárgyszavak: ,