tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott diákszövetkezet tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Diákszövetkezet tagjának üzemi balesete

Kérdés: Megilleti bármilyen baleseti ellátás a diákszövetkezet tagját abban az esetben, ha üzemi balesetet szenved?
Részlet a válaszból: […]baleseti egészségügyi szolgáltatás, sem baleseti táppénz. Sőt, keresőképtelensége ellenére még betegszabadságra sem jogosult, hiszen az Mt. augusztus 31-ig hatályos - az iskolaszövetkezet és tagja közötti munkaviszony különös szabályait taglaló - XVII. fejezete nem tartalmaz erre vonatkozóan utalást. (Zárójelben megjegyezzük, hogy szeptember 1-jétől a diákszövetkezetek tagjaira vonatkozó munkajogi szabályokat a Szöv-tv. tartalmazza, amely több új tartalmi változást is hoz. Mindez nem érinti azonban a diákok társadalombiztosítási jogállását.) Visszatérve az ellátásokra: a diákszövetkezet tagját mindössze csak az egészségügyi szolgáltatás illeti meg nappali tagozatos diák, illetve hallgatói státuszának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. július 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5110
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Iskolai szövetkezet

Kérdés: Milyen járulékokat fizet meg a diákszövetkezet az általa foglalkoztatott tanulók után, és kell-e valamilyen egyéb közterhet megfizetnie a diáknak, vagy ez alapján jogosult lesz minden ellátásra?
Részlet a válaszból: […]követően igényelhető vissza. A diákszövetkezet keretében történő munkavállalás eredményeként elért jövedelem személyijövedelemadó-köteles, viszont az érvényes jogszabályok alapján érvényesíthető adójóváírás következtében havi 63 000 forintig egyáltalán nem kell adót fizetni. A Tbj-tv. 5. § (1) bekezdés b) pontja alapján nem minősül biztosítottnak az iskolai szövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja, ha a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik. Ez azt jelenti, hogy ha az iskolai szövetkezet a nappali tagozatos tanuló, hallgató tagját munka-, megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban foglalkoztatja, úgy az ilyen tag részére kifizetett jövedelem társadalombiztosítási járulék, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék alapját nem képezi. Nem kell továbbá sem százalékos mértékű, sem tételes egészségügyi hozzájárulást fizetni az iskolai szövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja után [Eho-tv. 5. § (1) bekezdésének f) pontja, és 6. § (3) bekezdésének b) pontja]. Hangsúlyozni kell, hogy a leírtak szerinti járulék- és egészségügyihozzájárulás-fizetési mentesség kizárólag a diákszövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja esetében áll fenn. Amennyiben[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. július 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1850

3. találat: Diákszövetkezeti tagok közterhei

Kérdés: Valóban kedvezőbb-e a foglalkoztató számára, ha a nyári szünet ideje alatt szórólap és újság terjesztésére, valamint irodai munkára alkalmazni kívánt középiskolai tanulók foglalkoztatását egy iskolai szövetkezettel kötött szerződés keretében oldja meg? A szövetkezet tájékoztatása értelmében a közterhek így alacsonyabbak, és a nyilvántartás is egyszerűbb.
Részlet a válaszból: […]ellenében vehetik igénybe a fiatal munkavállalók munkaerejét az ezzel kapcsolatos adminisztrációs és egyéb teendők teljes kiiktatásával. A diákszövetkezeti tagsági viszony nagyon speciális jogviszony, hiszen a Tbj-tv. 5. §-a értelmében nem keletkeztet biztosítási kötelezettséget, tehát a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot a munkáltatónak - jelen esetben az iskolaszövetkezetnek - nem kell megfizetnie, és a munkavállalótól nem kell levonni a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot és a 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot sem. Az Eho-tv. értelmében az iskolai szövetkezet és az iskolai szövetkezeti csoport nappali tagozatos tanuló, hallgató tagjának az iskolai szövetkezet, illetve az iskolai szövetkezeti csoport[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. július 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1105