tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott devizaellátmány tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Választott tisztségviselők külföldi kiküldetése

Kérdés: Milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a kifizetőnek, illetve a magánszemélynek a választott tisztségviselők részére külföldi kiküldetésre tekintettel kifizetett devizaellátmány után? A tisztségviselők tiszteletdíjat kapnak, amely biztosítási kötelezettség alá esik, és a cég tevékenységével összefüggő feladatok ellátása érdekében utaznak külföldi kiküldetésre.
Részlet a válaszból: […]önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, amely után ugyancsak meg kell fizetni a társadalombiztosítási és egyéni járulékokat. A 168/1995. Korm. rendelet előírásaiból kell kiindulnunk. E szerint ugyan az ellátmányból napi 15 eurónak megfelelő összeg elismerhető igazolás nélkül költségként,
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 2591

2. találat: Devizaellátmány járulékai

Kérdés: Magyarországon kell-e a devizaellátmány után járulékot fizetni abban az esetben, ha egy belföldi illetőségű cég németországi telephelyén foglalkoztat munkavállalókat, akik minimálbért és külön szerződés alapján devizaellátmányt kapnak?
Részlet a válaszból: […]devizaellátmány szja-kötelezettségét kell megvizsgálnunk. Az Szja-tv. 27. § c) pontja értelmében a bevételből a jövedelem megállapítása során levonható a külszolgálat címén kapott összeg 30 százaléka, de legfeljebb az erről szóló kormányrendelet szerint naponta számított igazolás nélkül elismert költség, azaz a 168/1995. Korm. rendelet értelmében legfeljebb napi 15 euró. A személyi jövedelemadó fizetése szempontjából a másik jelentős vizsgálandó tényező, hogy az érintett munkavállaló a kettős adóztatás elkerülése[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. június 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1810
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Németországba kiküldött munkavállalók közterhei

Kérdés: Mi a társadalombiztosítási és nyugdíjjárulék alapja, illetve hogyan alakul a felmondás alatt álló dolgozó járulékfizetési kötelezettsége az alábbi esetben? Egy cég az év elején két fő dolgozót küldött ki németországi munkavégzésre. A kiküldetéssel összefüggő uniós E101-es nyomtatványt az egészségbiztosítási pénztár egyévi határidőre adta ki. A két dolgozó idehaza a munkaszerződés szerinti személyi alapbérét kapja (az a minimálbér), és Németországban euróban devizaellátmányban részesül. A magyar-német kettős adóztatást kizáró egyezmény alkalmazásával a két kiküldött dolgozó mind az euróban, mind pedig az itthon forintban kapott összeg után Németországban fizeti meg az adót. Az egyik dolgozó időközben bejelentette felmondását, így május végén megválik a cégtől, visszatér Magyarországra. Ez esetben azonban bizonyossá válik, hogy Németországban nem tartózkodik 183 napot, így jövedelmei Magyarországon lesznek adókötelesek.
Részlet a válaszból: […]jövedelemadójukat. A Tbj-tv. 4. § k) pontja 2. alpontja értelmében a foglalkoztató által külföldön foglalkoztatott biztosított és a Magyar Köztársaság területén biztosítással járó jogviszonyban álló külföldi személy esetén - az adóelőleg számításánál figyelembe veendő jövedelem hiányában - a munkaszerződésben meghatározott személyi alapbér, illetőleg az egyéb szerződésben meghatározott díj a járulék alapja. Jelen esetben e jogszabályi hely alapján lehet csak megállapítani a járulékalapot képező jövedelmet, hiszen nincs személyijövedelemadó-előleg számításánál figyelembe vehető jövedelem. A felmondás alatt álló dolgozó esetében[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. június 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 1077

4. találat: Devizaellátmány közterhei

Kérdés: Magyarországi székhelyű kft., Moszkvában létrehozott kereskedelmi kirendeltségén kirendeltségvezető munkakörben évi 183 napot meghaladóan foglalkoztatja az alkalmazottját. A kereskedelmi kirendeltség nem minősül telephelynek. A munkáltató a munkavállaló részére bruttó 40 ezer forint/hó alapbért és 650 USD ellátmányt fizet. A 650 USD-ből kell-e vonni egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot?
Részlet a válaszból: […]visel adóterhet. A 23. cikk alapján az Oroszországban adózó jövedelmek Magyarországon mentesülnek az adózás alól. Ha a kiküldetést elrendelő szerződés alapján a kiküldetés időtartama meghaladta naptári évben a 183 napot, a bérből és ellátmányból adóelőleget levonni nem kellett, az első naptól az Orosz Föderációban kellett adóelőleget fizetni az ottani szabályok szerint. Ha a szerződésből nem volt megállapítható a kiküldetés időtartama, vagy ez az időtartam az adóévben 183 napnál rövidebb volt, akkor a kifizetésekből a magyar szabályok szerint kellett megállapítani az adóelőleget. Az USD-ben fizetett ellátmány 30 százaléka, legfeljebb naponta 10 USD igazolás nélkül elszámolható költség. A fennmaradó rész után a bérjövedelmekre vonatkozó szabályok szerint kellett az adóelőleget megállapítani. Az eset társadalombiztosítási megítélése szempontjából az irányadó jogszabály a Tbj-tv. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló jogszabálynak ebből a megközelítésből nincs jelentősége. A Tbj-tv.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. április 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 181
Kapcsolódó tárgyszavak: