tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott CSED-en lévő kisadózó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kisadózó vállalkozás folytatása CSED alatt

Kérdés: Folytathatja személyesen a tevékenységét a CSED időtartama alatt a 12 milliós bevételi értékhatár csökkenése nélkül egy kisadózó egyéni vállalkozó, aki egyébként társas vállalkozóként biztosított?
Részlet a válaszból: […]§-ában meghatározott biztosítási jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység minősül.A kérdés tehát immár csak az, hogy az említett kisadózó e jogviszonyában biztosított-e? Erre viszont nemleges választ adhatunk, hiszen a Kata-tv. 2. § 8. pontjának g) alpontja értelmében nem főállású az a kisadózó, aki más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősül. Tehát a kérdésben említett édesanya - noha a társas vállalkozásában nem végezhet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. augusztus 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6533

2. találat: Kisadózói tevékenység CSED tartama alatt

Kérdés: Folytathatja személyesen a kisadózói tevékenységét a CSED időtartama alatt egy heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkező kisadózó egyéni vállalkozó, aki rövidesen szülni fog? Hogyan kell értelmezni a Kata-tv. 8. §-ának (9) bekezdését, amely szerint a CSED tartama alatt nem kell megfizetnie a kisadózónak a tételes adót, kivéve, ha az ellátás folyósításának tartama alatt kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez?
Részlet a válaszból: […]felvetett probléma ezek alapján annak tisztázására szűkül le, hogy a kérdésben vázolt helyzetben a kisadózó főállásúnak vagy nem főállásúnak minősül.A Kata-tv. 2. §-a 8. pontjának a) pontja értelmében nem főállású - többek között - az a kisadózó, aki heti 36 órát elérő foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll. A szülési szabadság ideje alatt a munkaviszonyban ez a feltétel nem teljesül, hiszen nem valósul meg a heti 36 órát elérő foglalkoztatás, így a kisadózó ezen időtartam alatt főállásúnak minősül, azaz e jogviszonyában biztosítottá válik, ami - a vállalkozás személyes folytatása esetén - keresőtevékenység.A CSED alatt a főállású kisadózói tevékenységet sem lehet személyesen folytatni. Ennek ellenére a Kata-tv. 8. §-ának (9) bekezdése viszont valóban nem zárja ki ezt a lehetőséget,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. június 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5784

3. találat: Kisadózói tevékenység CSED mellett

Kérdés: Vonatkozik a CSED melletti keresőtevékenység tilalma a kisadózói tevékenységre is, vagy helyes az az értelmezés, hogy az Eb-tv. alkalmazásában a kisadózói tevékenység nem tekintendő keresőtevékenységnek, ezért a CSED mellett is végezhető?
Részlet a válaszból: […]az Eb-tv. vonatkozásában, ezért a kisadózóként végzett tevékenység nem akadálya a CSED folyósításának. Mindezt megerősíteni látszik az a tény is, hogy a Kata-tv. 8. §-ának (9) bekezdése a CSED folyósításának tartama alatt is csak akkor mentesíti a kisadózót a tételes adó megfizetése alól, amennyiben nem végez a tevékenységébe tartozó munkát. Mindez azonban ez év június 16-ától jelentősen változott. A jelzett időponttól hatályos ugyanis a Tbj-tv. 5. §-ának (1) bekezdése új j) ponttal történő kiegészítése, miszerint biztosítottnak minősül a Kata-tv.-ben meghatározottak szerint bejelentett főállású kisadózó. A jelzett időponttól tehát a főállású kisadózó biztosítási kötelezettségét a Tbj-tv. 5. §-a is kimondja, ami azt jelenti, hogy a kiadózói munkavégzés keresőtevékenységnek minősül az Eb-tv. alkalmazásában, tehát CSED mellett nem végezhető. A módosítás ettől eltekintve technikai jellegűnek tekinthető,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. augusztus 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5136