tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott CSED alatti munkavégzés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkavégzés CSED mellett

Kérdés: Valóban nem dolgozhat otthoni munkavégzés keretében sem az a munkavállaló, aki 2021. augusztus 3-án született gyermekére tekintettel e naptól CSED-ben részesül a főfoglalkozású munkahelyétől, de 2021. július 15-től létesített egy másik munkaviszonyt is, amelyben otthonról tudna dolgozni, miközben a gyermeke ellátásába besegítene az édesanyja? Tekintettel arra, hogy a második munkaviszonyában nem jogosult ellátásra, nagy szükség lenne a keresetére, a CSED-ellátásra való jogosultságát viszont nem szeretné veszélyeztetni.
Részlet a válaszból: […]folytat. Tulajdonképpen a keresőtevékenység végzése önmagában kizárja a csecsemőgondozási díj folyósítását. Tehát a CSED folyósítása mellett nem teheti meg azt, hogy a másik jogviszonyában keresőtevékenységet folytat.A 2021. július 15-étől létesített jogviszonyában CSED-re valóban nem jogosult, de - amennyiben az orvos keresőképtelennek tekinti - táppénzre jogosultságot szerezhet. Az Eb-tv. 44. §-ának b) pontja értelmében ugyanis az a személy is keresőképtelennek minősül, aki várandóssága,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. október 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6929

2. találat: Munkavégzés CSED mellett

Kérdés: Végezhet alkalmi munkavállalóként munkát a CSED-ben részesülő személy abban az esetben, ha nagyon nehéz anyagi helyzetben van, és az ellátás nem elég a megélhetéséhez?
Részlet a válaszból: […]foglalkoztatási jogviszonyt - keresőtevékenységet folytat.A jogszabály alkalmazásában keresőtevékenységnek [Eb-tv. R. 1. § (2) bekezdésének p) pontja értelmében] a Tbj-tv. 6. §-ában meghatározott biztosítási jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6869

3. találat: Munkavállaló foglalkoztatása szülési szabadság alatt

Kérdés: Foglalkoztathatja havonta néhány napban egyszerűsített foglalkoztatás keretében egy kft. a munkaviszonyban álló alkalmazottját, aki jelenleg szülési szabadságon van, és CSED-ben részesül, anélkül hogy elveszítse az ellátásra való jogosultságát? Amennyiben ez az eljárás nem megoldható, van valamilyen egyéb lehetőség, tekintettel arra, hogy a munkáltatónak nagy szüksége lenne a dolgozó munkájára?
Részlet a válaszból: […]biztosítási jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység. Tehát az egyszerűsített foglalkoztatás is keresőtevékenységnek minősül, és kizárja a CSED-re való jogosultságot.Arról nem is szólva, hogy az Mt. 201. §-ának (1) bekezdése értelmében érvénytelen az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaszerződés, ha annak megkötése időpontjában a felek között munkaviszony áll fenn.De térjünk vissza a keresőtevékenység fogalmához, amely bizonyos esetekben megoldást kínálhat. A jogszabály szerint tehát - az egyszerűsített foglalkoztatáson túl - csak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony minősül keresőtevékenységnek. Abban az esetben tehát, ha a felek olyan megbízási jogviszonyt létesítenek, amely nem keletkeztet biztosítási[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. március 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 6377

4. találat: Keresőtevékenység CSED mellett

Kérdés: Dolgozhat biztosítással járó jogviszonyban a nevelőszülőkhöz hasonlóan az örökbe fogadó szülő abban az esetben, ha CSED-ben részesül?
Részlet a válaszból: […]tehát a CSED folyósítása alatt kizárólag a nevelőszülői tevékenységet engedélyezi, ami egyébként keresőtevékenységnek minősül. Az Eb-tv. alkalmazásában keresőtevékenységnek az Eb-tv. R. 1. §-a (2) bekezdésének p) pontja értelmében a Tbj-tv. 5. §-a szerinti biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban történő munkavégzést kell tekinteni, a nevelőszülői tevékenység pedig az (1) bekezdés a) pontja értelmében idetartozik.Más megközelítésben: a CSED mellett mindenkinek tilos keresőtevékenységet folytatni, kivéve a nevelőszülői tevékenységből fakadó teendők végzését. Tehát a nevelőszülő csak ezt a tevékenységet végezheti,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. március 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5680

5. találat: CSED-ben részesülő munkavállaló

Kérdés: Foglalkoztathatja tanácsadóként a jelenleg CSED-ben részesülő munkavállalóját egy cég abban az esetben, ha ez a munka az otthonában is végezhető? Kifizethető például jutalom jogcímen díjazás az elvégzett munkáért ebben az esetben?
Részlet a válaszból: […]jogalkotó. Az Eb-tv. R. 1. §-a (2) bekezdésének p) pontja szerint - e jogszabály alkalmazásában - keresőtevékenységnek a Tbj-tv. 5. §-ában meghatározott biztosítási jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység tekintendő.E szabályok kizárják tehát a munkaviszonyban vagy bármilyen más biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban történő munkavégzést, de lehetővé teszik a biztosítási kötelezettséget nem eredményező megbízási jogviszonyban történő közreműködést, tanácsadást.A megbízási jogviszony keretében munkát végző személyre a Tbj-tv. 5. §-a (1) bekezdésének g) pontja értelmében akkor nem terjed ki a biztosítás, ha az e tevékenységből származó járulékalapot képező (adóelőleg-alap számításánál[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. október 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5189