tb Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott családipótlék-igazolás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Igazolás családi pótlékról

Kérdés: Valóban hivatalból értesül az iskola a családi pótlékról azoknak a tanulóknak az esetében, akik ingyenes tankönyvellátásra, illetve étkezésre jogosultak? Az iskola minden félévben bekéri az igazolást attól az édesanyától, akinek 3 jogosult gyermeke van, a kormányhivatalnál viszont azt a felvilágosítást adták, hogy az iskola megkapja az értesítést.
Részlet a válaszból: […]igazolványt, a lakcím szerinti önkormányzatnál. A magasabb összegű családi pótlék megállapítása esetén a magasabb összegű családi pótlékban részesülőnek - illetve annak, aki után az ellátás megállapításra kerül - az igényelbíráló szerv a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezmény igénybevétele céljából a magasabb összegű családi pótlékot megállapító határozattal egyidejűleg hatósági bizonyítványt állít ki. A?hatósági bizonyítványnak tartalmaznia kell a magasabb összegű családi pótlékban részesülő személy - illetve annak, aki után magasabb összegű családi pótlék került megállapításra - nevét, lakcímét, a magasabb összegű családi pótlék megállapításának tényét, a hatósági bizonyítvány kiállításának célját és az érvényesség időtartamát is. Az érvényesség időtartama a külön jogszabály szerinti igazolásban, illetve szakvéleményben meghatározott felülvizsgálat időpontjáig, de legfeljebb 5 évig tart. Ezeknél a személyeknél hivatalból, kérés nélkül kell kiállítani a hatósági igazolványt. A legtöbb esetben azonban az ügyfél maga kéri az igazolást, mert más szerv, például polgármesteri hivatalok, iskolák, bankok kérik tőle, hogy igazolja jövedelmét. Sok ember ugyanis sajnálatos módon kizárólag a családi pótlékból, gyermekgondozást segítő ellátásból, illetve gyermeknevelési támogatásból él. A polgármesteri hivatal minden segélyezéséhez friss igazolást kér azokról a családtámogatási ellátásokról, amelyekben az ügyfél részesül. Ezekben az esetekben sokszor az ügyfél kétszer is kénytelen igazolást kérni, mert mire az igényelbírálás lezajlik az önkormányzatnál, a családi pótlékról szóló igazolás már több mint 30 napos, és azt már nem fogadják el. Az iskolák, óvodák általában az őszi tanévkezdéskor "zaklatják" a szülőket, hogy igazolják, miért, milyen indokkal kívánják igénybe venni az étkeztetéssel kapcsolatos támogatásokat. Étkezési támogatásra jogosult az, aki rendszeres nevelési kedvezményben részesül, három vagy több gyermeket nevel, illetve utánuk családi pótlékban vagy beteg gyermek után emelt összegű családi pótlékban részesül. Mivel a közintézmények is csak hivatalos igazolást fogadnak el az ellátásokról, ez mind a szülőknek, mind a folyósító szerveknek hatalmas leterheltséget, illetve ügyfélforgalmat jelent. Akinek még aznap[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. január 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5975

2. találat: Igazolás családi pótlék folyósításáról

Kérdés: Kötelező minden esetben kiállítania a folyósító szervnek a családi pótlék folyósításáról szóló igazolást a szülő kérésére? A kedvezményes tankkönyvben részesülő gyermekek iskolájában gyakran kérnek ilyen igazolást, de a folyósító szerv csak nagy nehézségek árán adja ki.
Részlet a válaszból: […]részesülőnek - illetve annak, aki után az ellátás megállapításra kerül - az igényelbíráló szerv a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezmény igénybevétele céljából a magasabb összegű családi pótlékot megállapító határozattal egyidejűleg hatósági bizonyítványt állít ki. A hatósági bizonyítványnak tartalmaznia kell a magasabb összegű családi pótlékban részesülő személy - illetve annak, aki után magasabb összegű családi pótlék került megállapításra - nevét, lakcímét, a magasabb összegű családi pótlék megállapításának tényét, a hatósági bizonyítvány kiállításának célját és az érvényesség időtartamát is. Az érvényesség időtartama a külön jogszabály szerinti igazolásban, illetve szakvéleményben meghatározott felülvizsgálat időpontjáig, de legfeljebb 5 évig tart. Ezeknél a személyeknél hivatalból, kérés nélkül kell kiállítani a hatósági bizonyítványt. A legtöbb esetben azonban az ügyfél maga kéri az igazolást, mert más szerv, polgármesteri hivatal, iskolák, bankok kérik tőle, hogy igazolja jövedelmét. Sok ember ugyanis sajnálatos módon kizárólag a családi pótlékból, gyermekgondozási segélyből, illetve gyermeknevelési támogatásból él. A polgármesteri hivatal minden segélyezéséhez friss igazolást kér azokról a családtámogatási ellátásokról, amelyekben az ügyfél részesül. Ezekben az esetekben sajnos sokszor az ügyfél kétszer is kénytelen igazolást kérni, mert mire az igényelbírálás lezajlik a polgármesteri hivatalban, a családi pótlékról szóló igazolás már több mint 30 napos, és azt már nem fogadják el. Az iskolák, óvodák általában az őszi tanévkezdéskor "zaklatják" a szülőket, hogy igazolják, miért, milyen indokkal kívánják igénybe venni az étkeztetéssel kapcsolatos támogatásokat. Étkezési támogatásra jogosult az, aki rendszeres nevelési kedvezményben részesül, három vagy több gyermeket nevel, illetve utánuk családi pótlékot kap, beteg gyermek után emelt összegű családi pótlékban részesül. Mivel a közintézmények is csak hivatalos igazolást fogadnak el az ellátásokról, ez mind a szülőknek, mind a folyósító szerveknek hatalmas leterheltséget, illetve ügyfélforgalmat jelent. Ugyanis akinek még aznap kell az igazolás, annak bizony el kell érte mennie személyesen, bármilyen messze is lakik, és végig kell várnia a sorát. Az iskola ugyanis ritkán közli előre, hogy mikorra kell az igazolást bemutatni. A másik ilyen támogatási forma az iskolákban az ingyenes tankönyv. Az elmúlt években sok félreértésre adott okot az úgynevezett "ingyentankönyv"-rendelet,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. május 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Társadalombiztosítási Levelek adatbázisban: 5087